Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Crește considerabil numărul cancerelor de sân și de col uterin
Conform unei analize a statisticilor europene, realizată de firma Redspot, de PR și comunicare în domeniul medical, incidența cancerului de sân a crescut pe grupe de vârstă, cu 4% la categoria de vârstă 15-39 de ani şi cu 5% la categoria 40-49 ani. În ce privește statisticile înregistrate în România, numărul femeilor diagnosticate cu cancer de sân şi de col uterin s-a dublat în ultimul deceniu. Ultimul raport realizat de Institutul Oncologic din Cluj-Napoca arată că incidența cancerului de col uterin, la categoria de vârstă 25-29 de ani, a depăşit 7 cazuri la 100.000 de locuitori. Pentru 30-34 de ani, numărul se apropie de 15.
„Recomandarea mea e ca femeile să înceapă să facă ecografii mamare chiar de la vârsta de 30 de ani. Până la această vârstă, este obligatoriu un consult anual la ginecolog, care să includă și un control al sânilor. De la 40 de ani, ar trebui să se facă o mamografie cam o dată la doi ani, dacă nu sunt probleme deosebite”, a explicat dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrică-ginecologie.
„Importanța diagnosticării maladiei în stadiu incipient este decisivă, deoarece cancerele de sân și de col uterin reprezintă unele dintre formele relativ ușor tratabile și chiar curabile de cancer”, a declarat pentru Redspot Alina Comănescu, președintele Asociației Sănătate pentru Comunitate.