Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Crețușca, o „aspirină” blândă
Crețușca este originară din Asia de Nord, Asia Centrală și Europa și a fost utilizată mult în fitoterapie. Este cunoscută ca fiind bogată în acid salicilic și, prin urmare, cu o deosebită eficiență în ameliorarea durerii. În trecut, a fost utilizată mai ales ca remediu pentru durerea moderată, în special pentru durerea într-o zonă fixă a corpului, cum ar fi cea de cap. În medicina populară se folosesc atât florile, cât și frunzele și rizomii.
Ca ajutor digestiv, planta este greu de egalat. Calmează și protejează membranele mucoase ale tractului digestiv și ale mucoasei stomacului, reducând în același timp aciditatea. Crețușca poate vindeca ulcerele cronice și poate să prevină dezvoltarea leziunilor în stomac. Se utilizează în tratamentul arsurilor la stomac, al hiperacidității, gastritei și chiar al ulcerației peptice. Astringența sa blândă face ca această plantă să fie benefică în tratarea diareei, în special la copii.
Extractul de crețușcă inhibă creșterea bacteriei Helicobacter pylori, care poate afecta numeroase persoane fără ca acestea să știe, făcând ravagii în sistemul lor gastric. Unele studii arată că prezența Helicobacter pylori poate crește riscul de până la șase ori de a dezvolta cancer gastric și stă, adesea, la baza multor altor probleme digestive, precum ulcerele și gastrita.
Conținând acid salicilic, crețușca este o plantă eficientă împotriva inflamației cronice. Acțiunea antiinflamatoare a acestor salicilați ajută mult în tratamentul durerilor reumatice, în timp ce conținutul său de tanin și mucilagiu pare să amortizeze efectele adverse ale salicilaților izolați, care pot provoca sângerări gastrice. Preparatele pe bază de flori de crețușcă ajută la calmarea durerilor provocate de reumatismul articular. Cercetările au demonstrat și proprietățile imunomodulatoare ale preparatelor extrase atât din flori, cât și din rădăcinile plantei, implicit eficiența preparatelor în tratamentul afecțiunilor inflamatorii.
Pentru prepararea ceaiului din crețușcă aveți nevoie de 2-6 g de plantă uscată, infuzată în 250 ml de apă clocotită. Ceaiul poate fi consumat de trei ori pe zi, câte o cană, având efecte astringente, tonice, diuretice. Infuzia de flori de creţușcă reduce febra și durerile generate de calculii renali și biliari. Uleiul esenţial de crețușcă poate fi folosit pentru masare la nivelul articulaţiilor şi muşchilor, aplicat cel puţin de două ori pe zi. Uleiul este, de asemenea, ideal pentru masajul sportiv. Câteva picături pot fi adăugate în apa de baie pentru un tratament complet.
Atenție! Preparatele pe bază de crețușcă nu sunt indicate persoanelor care au alergie la aspirină sau celor care suferă de astm. Sunt necesare precauții sau chiar evitarea acestor preparate de către femeile însărcinate și cele care alăptează. Întotdeauna când folosiți preparate pe bază de plante, cereți mai întâi sfatul unui farmacist, al unui fitoterapeut sau al medicului pentru dozaj corect și recomandări de specialitate.