Atunci când metodele de investigație devin insuficiente pentru o diagnosticare corectă, intervine biopsia, cea mai eficientă investigație prin care medicul poate să confirme sau să excludă existența unor
Criză de asistenţi medicali stomatologi
Decanul Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul UMF „Gr. T. Popa” din Iaşi, Norina Consuela Forna, preşedintele Colegiului Medicilor Stomatologi din Iaşi, a declarat că în România există un mare deficit de asistenţi medicali stomatologi.
„Avem 1.500 de medici dentişti în judeţul Iaşi şi doar 30 de asistenţi medicali stomatologi care deservesc activitatea cabinetelor şi clinicilor de medicină dentară. Asta înseamnă că deficitul este enorm”, a spus Norina Forna. Potrivit acesteia, situaţia nu este întâlnită doar în Iaşi. Norina Consuela Forna a spus că în medicina dentară privată există această criză a asistenţilor medicali stomatologi, întrucât, de mai mulţi ani, în toate facultăţile din ţară a fost sistat acest program de studiu din lipsa adresabilităţii de la acel moment.
„În spaţiul medicinei dentare private avem o criză de asistenţi medicali, întrucât în toate facultăţile de medicină dentară din ţară s-a sistat programul de studiu pentru asistenţii stomatologi. Au existat diferite variante de acoperire a acestui gol. Asta înseamnă fie o reprofilare a asistenţilor de medicină generală, acest lucru s-a produs prin specializarea la locul de muncă, fie s-a realizat prin efectuarea studiilor la şcolile postliceale, însă nu la studii de licenţă. Din acest punct de vedere, noi, cei de la Facultatea de Medicină Dentară din Iaşi, am înfiinţat şi acreditat un program de asistente medicale de profilaxie care va începe din toamna anului 2020. Programul este al doilea din ţară. Practic, asistenţii licenţiaţi în acest domeniu vor putea profesa oriunde în Europa şi în lume”, a menţionat decanul.