Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Cum corectăm carenţa în vitamina C

Cum corectăm carenţa în vitamina C

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Data: 12 Ianuarie 2014

Avitaminoza C se manifestă printr-o sângerare acută a gingiilor, căderea dinţilor, fragilitatea oaselor, dureri articulare, irascibilitate, oboseală generală, căderea părului, deshidratarea pielii, depresie psihică, anemie şi scăderea accentuată a vitalităţii organismului.

Sursele naturale de vitamina C sunt atât vegetale, cât şi animale.

- sursele vegetale se găsesc mai ales în legume proaspete ca: ardei graşi (verzi, galbeni şi roşii), varză crudă (albă şi roşie), broccoli, conopidă, gulii, spanac, salată verde, ştevie, pătrunjel, mărar, tomate, tarhon, cartofi, unele soiuri de ridichi, hrean, muştar şi mazăre verde.

În fructe, conţinutul cel mai ridicat se găseşte în citrice (lămâi, portocale, mandarine, grepfruturi), apoi în cătină albă, coacăze (negre şi roşii), zmeură, căpşuni, fragi, mure, coarne, măceşe, afine, agrişe, kiwi, papaya şi pepene galben. În doze ceva mai reduse se găseşte în mere, pere, caise, struguri, banane şi stafide negre.

- sursele animale sunt: ficat, rinichi, creier, inimă şi lapte.

Este adevărat că din aceste surse vitamina C este distrusă prin fierbere, conservare sau expunere la lumină şi de aceea se recomandă consumul în stare proaspătă sau după păstrare prin congelare.

Această vitamină este eliminată rapid pe cale renală, nu se stochează intactă în organism şi nu provoacă un risc de intoxicaţie vitaminică. Totuşi, se indică o precauţie în consumul acestei vitamine, întrucât sunt posibile unele dereglări de sănătate, cum ar fi generarea de calculi renali, simptome de diaree şi creşterea concentraţiei de silicaţi din sânge.