Se vorbește în ultima perioadă, cu o oarecare îngrijorare, despre răspândirea infecțiilor cu metapneumovirusul uman (hMPV). După cazurile semnalate inițial în China, au apărut primele îmbolnăviri în mai
Cum evităm acumularea grăsimilor și problemele circulatorii
O masă copioasă, bogată în calorii, își pune amprenta imediat nu doar asupra greutății corporale, ci și asupra sănătății organismului. Renumitul neurochirurg Vlad Ciurea recomandă mișcarea ușoară și hidratarea după o astfel de masă pentru a preveni riscurile de sănătate.
Excesele alimentare produc modificări periculoase în funcționarea creierului. După o masă bogată în calorii, zaharuri și grăsimi, ajungem la ceea ce în limba engleză i se spune „big belly, no brain”, adică burtă mare și creier zero. Sedentarismul este foarte periculos după astfel de mese. Dacă ați mâncat ceva consistent, ar fi bine să vă plimbați după masă, să nu vă duceți direct la somn, pentru că atunci se depune totul, adică se acumulează grăsimi.
Invitat într-o emisiune la Antena 3 CNN, doctorul Vlad Ciurea a explicat că procesarea unei cantități mai mari de calorii implică o circulație sanguină mai intensă la nivelul stomacului și al intestinelor, în detrimentul circulației sanguine de la nivel cerebral și coronarian. Apar astfel riscul oxigenării insuficiente a creierului și a vaselor coronariene şi accidente vasculare.
Medicul neurochirurg a punctat, de asemenea, importanța hidratării imediat după o masă copioasă, pentru a evita apariția ischemiilor, adică blocarea vaselor sanguine, atât de periculoasă pentru sănătate.
Așadar, dacă se poate, să mâncăm mai puțin, să bem mai puține băuturi alcoolice, să ne mai ridicăm de la masă din când în când și să nu ne ducem imediat la culcare după o masă bogată în calorii, este sfatul medicului neurochirurg pentru a preveni probleme de sănătate. (I.N.)