Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Cum îi protejăm pe cei din casă când suntem răciți
Dacă suntem răciți sau avem gripă, este bine să evităm răspândirea virusului pentru a nu-i îmbolnăvi și pe ceilalți membri ai familiei. Contagiozitatea în cazul virozelor poate dura și până la două săptămâni, condiții în care dezinfectarea casei și a obiectelor de uz comun este foarte importantă.
Multe dintre obiectele din casă, cum sunt așternuturile, prosoapele, vesela sau telefoanele mobile, pot deveni medii propice pentru acumularea și înmulțirea agenților patogeni, susţin specialiştii, de aceea ele trebuie dezinfectate pentru a ne asigura că nu vor deveni surse de infectare pentru ceilalți din casă. Experții recomandă, de asemenea, să aerisim periodic locuința și să golim frecvent coșurile de gunoi în care au fost aruncate șervețele nazale contaminate de la o persoană care a fost răcită.
O curățenie generală ar fi soluția ideală pentru a elimina orice eventuală sursă de infecție, dar este la fel de important să dezinfectăm obiectele care pot deveni adevărate surse de viruși după răceala cuiva din casă. Primul loc din locuință care ar trebui igienizat este dormitorul, aşadar, schimbați așternuturile de pat și dezinfectați-le prin spălare. Când suntem răciți petrecem în pat o mare parte din timp, iar prin strănut și tuse virușii se pot acumula în țesătura cearșafurilor sau a fețelor de pernă, permițând astfel răspândirea lor, a explicat pentru revista de sănătate Health medicul de familie Piyal Alam, de la clinica medicală Yale New Haven Health, din Statele Unite.
Și prosoapele pot fi contaminate, cu riscul de a transmite răceala și celorlalți membri ai familiei. În general este bine să schimbăm prosoapele o dată pe săptămână și chiar mai des atunci când suntem răciți. Tusea și strănutul sunt principalii vectori de transmitere a virușilor, care pot ajunge astfel pe diferite obiecte din casă.
O altă măsură importantă prin care putem evita răspândirea virușilor este spălarea frecventă a veselei și a tacâmurilor, susţin aceiaşi specialişti. Mulți sunt tentați, poate, să le refolosească pe parcursul unei zile fără a le spăla între două utilizări, neglijând faptul că vasele și tacâmurile pot fi cel mai ușor contaminate.
Recomandarea este să le spălați înainte de fiecare utilizare.
Dispozitivele electronice - telefonul mobil, laptopul, tableta - pot deveni și ele adevărate surse de infectare după ce au fost folosite de o persoană cu viroză, de aceea se recomandă să le ștergeți cu șervețele umede dezinfectante.
Nu uitați să dezinfectați și suprafețele din casă care sunt frecvent atinse, precum obiectele sanitare din baie, întrerupătoarele de lumină și clanțele ușilor, pentru a elimina astfel riscul de infectare, având în vedere că unii viruși pot supraviețui pe aceste suprafețe chiar și o săptămână.
Specialiştii recomandă şi aruncarea separat la gunoi a șervețelelor folosite de persoanele răcite, închise ermetic, iar așternuturile de pat să fie depozitate și ele separat. Aerisiți camerele, aspirați, schimbați și spălați așternuturile și prosoapele, spălați bine vasele înainte de a le refolosi, ștergeți suprafețele din baie care pot fi contaminate, sintetizează recomandările dr. Piyal Alam.
Nu în ultimul rând, este important de ştiut cum dezinfectăm obiectele din casă în funcție de virusul care a provocat răceala cuiva. De exemplu, dacă a fost COVID, este important să aerisim foarte bine camerele, dacă răceala a fost provocată de virusul sincțial respirator se recomandă ștergerea suprafețelor potențial contaminate, dar dacă a fost vorba despre un norovirus, cel mai bine ar fi să curățăm suprafețele cu un dezinfectant pe bază de clor sau cu o soluție antibacteriană, adaugă experții citați de revista Health. (I. N.)