Atunci când metodele de investigație devin insuficiente pentru o diagnosticare corectă, intervine biopsia, cea mai eficientă investigație prin care medicul poate să confirme sau să excludă existența unor
Cum ne alegem pijamalele
În rubrica de astăzi vom vorbi despre aspectele de care trebuie să ţinem seama atunci când ne cumpărăm pijamale, deoarece materialul din care acestea sunt produse poate dăuna sau nu sănătăţii pielii.
Cămaşa de noapte sau pijamaua este o lenjerie de corp care trebuie aleasă şi folosită cu resposabilitate, deoarece aproape o treime din viaţă o petrecem dormind. Tocmai de aceea, aceasta ar trebui să fie ca un "al doilea rând de piele", care să protejeze corpul cu precădere în codiţiile contactului mecanic cu ceea ce îl înconjoară. În ceea ce priveşte variaţiile de temperatură şi umiditate din timpul somnului, acestea sunt atenuate de plapumă, pătură, cearşafuri, perne şi de microclimatul camerei. Pielea sesizează chiar şi prezenţa unor asperităţi cât un bob de mac, pentru a căror neglijare sistemul nervos face eforturi, omul având un somn agitat, cu coşmaruri sau neodihnitor, cu atât mai mult cu cât iritarea pielii este mai mare. De aceea, o cămaşă de noapte sănătoasă este făcută din in sau bumbac, fără multe cusături, fără nasturi, catarame, care ar putea ştrangula circulaţia, irita sau zgâria pielea. O grijă deosebită la această lenjerie de corp este de a nu se folosi la spălat detergenţi, parfumuri sau săpunuri caustice. Multe persoane alergice descoperă că de mulţi ani au o jenă respiratorie sau la nivelul pielii, ce dispare dacă îndepărtează unii detergenţi sau parfumuri pe care le-au folosit în mod obişnuit la spălat. Cămaşa de noapte sau pijamaua trebuie să aibă şi calitatea de a absorbi transpiraţia. De aceea, cu cămaşa de noapte nu se iese din dormitor, pentru a nu agresa pe cei din jur cu mirosul sau pentru a nu exista riscul de a-i contamina cu microbi. Nici în spital sau săli de tratamente nu se umblă în pijama, fără un halat de casă sau capot, şi cu atât mai mult în exterior. Folosirea corectă a acestui articol de îmbrăcăminte este un semn de civilizaţie, în primul rând, pentru că astfel pot fi prevenite multe boli infecto-contagioase, alergice sau unele tulburări de somn.