Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Cum ne ferim de toxiinfecţiile alimentare

Cum ne ferim de toxiinfecţiile alimentare

Data: 07 Iunie 2007

Ca urmare a numărului ridicat de cazuri de îmbolnăvire din cauza toxiinfecţiilor alimentare, în special în focare familiale, înregistrate în ultima perioadă, Ministerul Sănătăţii (MS) recomandă populaţiei respectarea regulilor de bază pentru prevenirea afecţiunilor cu transmitere digestivă:

- evitarea preparării alimentelor cu mai mult de 2-3 ore înaintea consumului, în cazul în care nu se pot asigura condiţiile de temperatură necesare păstrării alimentelor preparate;

- consumarea alimentelor pregătite pentru sugari imediat după prepararea lor, fără a fi reîncălzite sau păstrate la frigider;

- în cazul alimentelor gătite, asigurarea unei temperaturi de preparare de peste 700 grade Celsius;

- evitarea contactului între alimentele ne-preparate şi cele preparate;

- spălarea atentă a recipientelor în care se prepară alimentele, înainte de fiecare masă şi după folosirea toaletei;

- spălarea repetată a mâinilor, nu numai după utilizarea toaletei şi înainte de masă;

- întreţinerea curăţeniei tuturor suprafeţelor bucătăriei (paviment, mese de lucru);

- evitarea preparării alimentelor de către persoane care prezintă vreo leziune sau infecţie (panariţiu) la nivelul mâinilor/degetelor - în cazul în care acest lucru nu este posibil, trebuie folosit un pansament steril care să izoleze complet leziunea/infecţia de exterior ;

- spălarea atentă a fructelor, zarzavaturilor şi verdeţurilor înainte de consumarea lor;

- păstrarea în condiţii de maximă igienă a tuturor suprafeţelor destinate preparării alimentelor;

- asigurarea condiţiilor necesare evitării oricărui contact între alimentele destinate consumului şi insecte sau animale;

- folosirea doar a surselor de apă potabilă pentru prepararea alimentelor şi consumul uman - o atenţie deosebită trebuie acordată apei folosite la prepararea alimentelor pentru copii;

- fierberea apei este obligatorie, în cazul în care există îndoieli asupra calităţii surselor de apă potabile ce sunt folosite pentru consumul uman şi prepararea alimentelor;

- evitarea consumării alimentelor vândute pe stradă, precum îngheţată, prăjituri, produse de patiserie, hot-dog, mici, hamburger etc.;

- fierberea laptelui, în cazul în care acesta nu este pasteurizat. www.ms.ro