Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Cum ne protejăm de radiaţiile ultraviolete

Cum ne protejăm de radiaţiile ultraviolete

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Elena Blănaru - 01 Iulie 2024

Lunile iulie și august sunt considerate ca fiind cele în care se înregistrează un maxim al temperaturilor din an, dar și cele mai crescute niveluri ale radiației ultraviolete. La sfârșitul verii oamenii de toate vârstele, de la copii la bunici, sunt vizibil îmbătrâniți. Acest fapt se datorează efectului vătămător al radiației UV asupra celulelor pielii și asupra ADN-ului, precum și efortului întregului organism de a-și menține parametrii interni între limitele optime pentru buna funcțio­nare. 

Din fericire, există câteva măsuri pe care le putem lua pentru a reduce impactul negativ al factorilor de mediu și a limita riscurile la care ne expun aceștia, precum hidratarea şi protecţia antioxidantă. 

Hidratare

Corpul unui copil la naștere se constituie din circa 80% apă, procent care scade treptat, ajungând la vârsta adultă la 50-60%. Aşadar, principalul nostru element constitutiv este apa, având multiple roluri în organism, de la mijloc de transport al substanțelor la mediu în care se desfășoară reacțiile biochimice care ne mențin în viață. De asemenea, apa acționează ca un tampon de temperatură, putând să cedeze și să primească o cantitate mare de căldură fără ca temperatura ei să se modifice semnificativ.

În lipsa apei, căldura eliberată în reacțiile de metabolism ar degrada structurile celulare, de aceea este extrem de important să bem apă atunci când temperatura este crescută: atât temperatura internă (în febră), cât și cea externă (vara). În ambele situații, corpul își reglează temperatura prin eliminarea unei cantități de apă la suprafața pielii, apă care trebuie înlocuită prin consumul a minimum 5 căni de apă (aprox. 1,2 L).

Protecție antioxidantă

În cursul reacțiilor normale din organism se formează produși de dimensiuni mici ce conțin oxigen sau azot. Aceștia se numesc radicali liberi și acționează asupra celulelor ca niște gloanțe. Uneori ne sunt benefici, putând distruge agenți patogeni sau celule canceroase. Însă pot vătăma și celulele sănătoase. De aceea, Dumnezeu ne-a echipat cu mecanisme de apărare antioxidante, înzestrând și natura din jurul nostru, îndeosebi plantele, cu molecule care funcționează ca niște scuturi împotriva radicalilor liberi. Când echilibrul foarte fragil dintre stresul oxidativ provocat de radicalii liberi și mecanismele de protecție antioxidantă este perturbat, radicalii liberi vatămă membranele celulare, componentele celulelor, ADN-ul, neuronii, celulele ficatului, ale pielii și întreg corpul.

Există și surse exterioare de radicali liberi: fumul de țigară și alți poluanți din aer, alcoolul, unele medicamente folosite în chimioterapia cancerului, unele analgezice, unele substanțe industriale (cum e cloroformul, utilizat în laboratoare, dar și ca stupefiant), radiațiile ionizante (UV, X, gamma), stresul psihologic.

În fructe, legume, nuci și semințe se găsesc sute de compuși bioactivi care sporesc capacitatea organismului de neutralizare și eliminare a radicalilor liberi, în felul acesta contribuind la buna funcționare a tuturor celulelor, la procesele de reparare a ADN-ului, la longevitate. Câteva dintre cele mai antioxidante alimente sunt zmeura, anghinarea, nucile, murele, căpșu­nele, merișoarele, nucile pecan, afinele, cuișoa­rele, cafeaua, ceaiul verde, ciocolata neagră, ceaiul de hibiscus.

Creme, pălării, ochelari

Cremele cu factor de protecție solară (SPF), ochelarii de soare, pălăriile și hainele lungi ne pot proteja de radiaţiile UV prezente în lumina emanată de soare fie vara, fie iarna, şi care au un potențial vătămător crescut. Sigur că avem nevoie să stăm la soare, întrucât sub acțiunea razelor UV pielea produce dintr-un precursor al colesterolului vitamina D. Pentru aceasta dermatologii ne îndeamnă să ne expunem brațele și picioarele între 5 și 30 de minute, în intervalul orar 10:00-16:00, de două ori pe săptămână. În rest însă este bine să acoperim cât mai mult din piele, să purtăm pălărie cu boruri largi (care să țină umbră nasului, gâtului și urechilor) și să folosim creme sau loțiuni cu factor de protecție solară.

Nu există un produs care să asigure o protecție de 100%. Produsele SPF 30 conferă o protecție de 97%, și pe acestea este bine să le folosim inclusiv iarna. SPF 50 protejează în proporție de 98%. Apoi, trebuie să ne mai asigurăm și că produsul conferă protecție față de ambele tipuri de UV care ajung la suprafața pământului - UVA și UVB. Studiile arată că aplicarea unei cantități suficiente de SPF (5 lingurițe pe corp, 1 linguriță pe față și pe gât) și reaplicarea acestuia la intervale de 2-3 ore poate reduce cu până la 50% riscul de cancer de piele. Însă, nu doar pielea, ci și ochii sunt foarte sensibili. Când razele pătrund în ochi, se generează o cantitate mare de radicali liberi care vatămă cristalinul, de aceea este foarte important să purtăm vara ochelari de soare cu filtru UV - un filtru de 400 filtrează 99% din razele UVA și UVB.

Pielea este cel mai mare organ al corpului nostru, ne definește frumusețea fizică și reflectă starea noastră de sănătate internă și psihică. Ea necesită îngrijire ca toate celelalte sisteme ale organismului, fiind prima noastră barieră de protecție.