Nucșoara este un condiment delicat, cu gust răşinos şi dulceag, folosit în bucătăriile din întreaga lume pentru aroma sa plăcută. Specialiştii susţin că este un antioxidant puternic, cu efect antiinflamator
Cum poate fi combătută ipohondria
Oamenii sunt tentați deseori să se informeze despre simptomele unor boli de pe internet și alte surse neoficiale. Cei care consideră că au o problemă de sănătate, dar analizele îi contrazic, este posibil să sufere de ipohondrie. Ipohondria este legată de frica de a avea o boală gravă și afectează între 1 și 5 la sută din populația României. Dacă nu este tratată la timp, această tulburare își poate pune amprenta asupra vieții și echilibrului interior. Din păcate, pandemia a accentuat și mai mult această problemă.
„Îngrijorător este faptul că ipohondria apare la vârste foarte tinere, mai ales la cei care au lucrat de acasă în această perioadă îndelungată de timp în care nu au interacționat cu alți oameni prea mult sau au interacționat predominant prin intermediul calculatorului. La aceste persoane s-a remarcat o anumită exacerbare a simptomatologiei și o dorință de a face investigații medicale”, a declarat pentru Mediafax medicul de familie Anca Deleanu. Pentru a combate această problemă, spune dr. Deleanu, pacientul trebuie să se convingă pe sine să renunțe la ideea că este bolnav și să încerce schimbarea stilului de viață.
„Pacienții trebuie să aibă încredere că, dacă la examenul clinic sau la examenele paraclinice, investigațiile amănunțite nu sunt relevante pentru o anumită boală, într-adevăr, trebuie să renunțe la ideea că ar fi bolnavi de ceva. Atâta timp cât stilul de viață presupune o anumită activitate fizică, zilnică - plimbări în aer liber, timp în care faci gimnastică, alergi, te duci la sală -, lucrurile se îmbunătățesc cate goric”, susţine medicul.
Psihologul Bianca Pescaru recomandă să discutăm despre teama de boală cu un psihoterapeut, care va ajuta pacientul să renunțe la convingerile sale iraționale despre boală, dar și cu un psihiatru, în cazuri mai complexe, care îi va prescrie medicația adecvată împotriva stărilor anxioase și depresive. (I. M.)