Atunci când metodele de investigație devin insuficiente pentru o diagnosticare corectă, intervine biopsia, cea mai eficientă investigație prin care medicul poate să confirme sau să excludă existența unor
Cum prevenim otrăvirile accidentale la copii
Otrăvirea accidentală este des întâlnită în întreaga lume. Principalele otrăviri se produc în urma inghiţirii unor medicamente aparent inofensive, cum ar fi, antisepticele. O altă categorie, destul de periculoasă este reprezentată de produsele din orice cămin: detergent, parfum, aftershave, produse de curăţat etc.
Dacă din greşeala, copilul a înghiţit o substanţă periculoasă, simptomele variază în funcţie de mai mulţi factori: constituţia copilului, gradul de periculozitate implicat de respectivul produs, cantitatea îngurgitată. Unele otrăvuri sunt slabe, producând iritaţii uşoare - copilul ar avea nevoie să ia o cantitate foarte mare pentru a se intoxica. Altele sunt extrem de otrăvitoare şi, o cantitate infimă poate produce instant decesul. Anumite tipuri de substanţe periculoase necesită un tratament de urgenţă dacă sunt consumate (acizii puternici sau alcalinele): detergentul de rufe, de vase, soluţia pentru curăţarea toaletei. Aceste substanţe produc arsuri şi provoacă leziuni grave la nivelul cavităţii bucale, esofagului si al stomacului. In cazul în care se intamplă ca micuţul să înghită asemenea substanţe, trebuie dus de urgenţă la cel mai apropiat spital. Cum să procedaţi dacă micuţul a fost expus substanţelor otrăvitoare Otrava la nivelul pielii: - îndepărtaţi toate hainele care au fost contaminate; - încercaţi să nu mai atingeţi alte porţiuni de piele cu părţile de îmbrăcăminte contaminate deja; - clătiţi pielea cu jet continuu de apă rece; - sunaţi la orice centru de salvare şi aşteptaţi instrucţiuni de la ei. Otrava la nivelul ochilor: - ţineţi ochiul deschis şi clătiţi-l continuu cu apă; - procedaţi în acest fel timp de 10-15 minute; - sunaţi la orice centru de salvare şi aşteptaţi instrucţiuni de la ei. Otrava ce a fost inspirată: - ajutaţi-l pe copil să inspire aer curat cât mai rapid; - deschideţi larg uşile şi ferestrele casei; - sunaţi la orice centru de salvare şi aşteptaţi instrucţiuni de la ei. Otrava ce a fost înghiţită: - sunaţi de urgenţă la salvare; - găsiţi containerul astfel încât să ştiţi ce anume a înghiţit copilul; - nu încercaţi să-l forţaţi pe copil să vomite. Este bine ca micuţul să ştie următoarele lucruri: - învăţaţi-l pe cel mic să nu atingă şerpi, păianjeni, albine, furnici sau alte insecte; - încurajaţi-l să fie încălţat majoritatea timpului; - asiguraţi-vă că locul de joacă al celui mic nu este plin de gunoaie; - educaţi-l pe mititel să nu primească niciodată absolut nimic din partea străinilor. (sursa: www.topsanatate.ro)