Medicii elveţieni îşi extind gama prescripţiilor pentru pacienţii care suferă de afecţiuni psihice sau boli cronice, îndemnându-i să facă plimbări în parcuri şi să viziteze galerii de artă şi muzee,
Cum prevenim și depistăm problemele de auz
Expunerea prelungită la zgomote puternice este un factor de risc important pentru sănătatea auzului, deoarece se poate ajunge inclusiv la pierderea definitivă a acestuia. Limitarea nivelului de zgomot la care ne expunem este esențială, așadar, pentru sănătatea urechii, însă la fel de importantă este diagnosticarea unor eventuale deficiențe de auz încă din primele săptămâni de viață.
Numărul oamenilor cu probleme de auz la nivel mondial este în creștere, iar experți în domeniu ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) atrag atenția că mai mult de 1 miliard de tineri și copii din întreaga lume riscă să aibă probleme cu auzul, din cauza nivelului ridicat de decibeli la care se expun când ascultă muzică sau atunci când joacă jocuri video. Mai mult, copiii care își duc la extrem pasiunea pentru jocuri video au un risc de două ori mai mare să-și piardă capacitatea de a distinge sunetele de înaltă frecvență, comparativ cu cei care joacă ocazional sau nu joacă deloc jocuri video.
În fiecare an, la data de 3 martie, este marcată Ziua Mondială a Auzului, prilej cu care specialiștii în domeniu vin cu recomandări de ultimă oră pentru prevenția și tratarea problemelor de auz. Anul acesta, OMS a propus ca temă a Zilei Mondiale a Auzului conștientizarea riscului generat de expunerea prelungită la zgomote puternice, scop în care experții organizaţiei au elaborat și prezentat un ghid pentru practicarea în siguranță a pasiunii pentru jocuri video, propunând totodată crearea unui set de standarde tehnice pentru jocurile video care să limiteze nivelul sunetelor produse.
De asemenea, ei propun și introducerea în curriculele școlare a unor ore educative pe această temă, având în vedere că, în fața acestui pericol reprezentat de expunerea prelungită la sunete puternice, copiii sunt cei mai vulnerabili, având un nivel de toleranță la sunete mai scăzut decât al adulților.
Pe de altă parte, prevenirea deficiențelor de auz și tratarea lor în cazul în care există ar trebui să înceapă încă din primele săptămâni de viață. Toți copiii ar trebui să fie testați auditiv până la vârsta de 4-6 săptămâni, este de părere președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Valeria Herdea. Într-o conferință organizată zilele trecute la București, cu prilejul Zilei Mondiale a Auzului, Valeria Herdea a insistat asupra necesității depistării precoce a eventualelor probleme auditive la nou-născuți. În România, mai mult de 500 de copii au fost operați, anul trecut, pentru a-și recăpăta auzul, în cadrul programului național de tratament al surdității prin proteze auditive implantabile, dar numărul de unități spitalicești unde se fac astfel de intervenții este încă destul de mic la nivel național.
Cât privește testarea auditivă a nou-născuților, din cauza personalului specializat insuficient, se face la acest moment în doar 186 de maternități din cele 230 câte există în prezent în România. De ce sunt importante testările auditive timpurii? Chiar și o scădere ușoară a auzului poate influența capacitatea copilului de a-și dezvolta vorbirea și interacțiunile sociale. Cu cât o problemă de auz este diagnosticată mai repede, cu atât cresc șansele pentru copil de a avea o dezvoltare normală. (I.N.)