Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Cum putem evita problemele de sănătate de sărbători
În secțiile de urgență ale spitalelor au ajuns mulţi pacienți cu probleme provocate de excese alimentare sau de alcool, în această perioadă a sărbătorilor, iar unele persoane au avut nevoie chiar şi de spitalizare. Pentru că mai sunt câteva zile până la Anul Nou, medicii recomandă în continuare cumpătare. Iată câteva sfaturi extrem de utile.
Unul dintre specialiştii în domeniu, dr. Cristina Ilie, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice la Spitalul Clinic din Timișoara, recomandă să evitați excesul de sare și grăsimi, limitând consumul de alimente procesate, precum și cele bogate în zahăr, potrivit unui site cu profil medical. Optați pentru preparate culinare mai sănătoase, gătite acasă, cu ingrediente proaspete și condimente pentru a le adăuga savoare şi reduceţi cantitatea de carbohidrați.
Şi băuturile alcoolice trebuie consumate cu moderație, deoarece alcoolul afectează capacitatea organismului de a procesa alimentele, atrage atenţia dr. Cristina Ilie, aşadar limitați-vă la două porții pe zi în cazul bărbaților sau la o porție pe zi pentru femei - o porție însemnând 100 ml vin sau 250 ml bere ori 30 ml băuturi spirtoase. Pentru persoanele care se ştiu alergice, medicul sfătuieşte să se acorde mare atenţie alergenilor, prin urmare, asigurați-vă că știți exact ingredientele din preparatele pe care le consumați și, pentru a evita situații nedorite, îi puteți informa și pe ceilalți despre prezența unor ingrediente cu potențial alergen.
Unul dintre organele care suferă când mâncăm sau bem peste măsură este fierea. Dr. Florentina Mehic, medic primar medicină internă, explică când apare și cum putem preveni o criză biliară, din cauza căreia mulți români ajung în secțiile de urgență în această perioadă a anului. Colica sau durerea biliară nu este legată direct de supraalimentație, ci mai degrabă de consumul anumitor tipuri de alimente, cum ar fi cele bogate în grăsimi, care vor stimula contracțiile vezicii biliare și, implicit, durerea, mai ales dacă există calculi biliari. Consumul excesiv de alimente picante sau prăjite poate duce la apariția simptomelor specifice colicii biliare, a precizat medicul. Stresul și oboseala pot, de asemenea, să declanșeze o criză biliară. Stresul favorizează contracții mai puternice la nivelul bilei, ceea ce poate genera simptome specifice colicii biliare, mai ales dacă aveți calculi biliari, care se pot mobiliza, provocând durere sau disconfort. De aceea, dr. Florentina Mehic spune că este bine ca, în această perioadă a sărbătorilor, să vă odihniți, să vă relaxați, să lăsați stresul și grijile deoparte, să vă bucurați de bucate tradiționale, dar să fiți cumpătați și să nu faceți excese culinare.
Cumpătare în tot ceea ce facem în această perioadă, nu doar la mâncare, recomandă și dr. Bogdan Oprița, coordonatorul SMURD București și șeful Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Floreasca, citat de Hotnews: „Sfatul este acela pe care îl dăm în fiecare an: ca oamenii să fie cumpătați. Cumpătați în ceea ce mănâncă, cumpătați în ceea ce fac: să evite deplasările pe distanțe lungi, dacă acest lucru este posibil, să se informeze din timp despre starea drumurilor, să nu conducă obosiți sau sub influența băuturilor alcoolice”.
Este bine să țineți cont de aceste recomandări mai ales că, după mesele copioase consumate zilele acestea de Crăciun, urmează o altă „încercare”, de Revelion şi, cu siguranţă, nu vă doriți probleme de sănătate. (I.N.)