Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Cum putem lupta împotriva cancerului
Numărul cazurilor de cancer este în continuă creştere, iar şi mai îngrijorător este faptul că media de vârstă la care se pune diagnosticul începe să scadă în fiecare an. Totuşi, această maladie ar putea fi prevenită printr-o conduită de viaţă care să includă o dietă echilibrată, formată din consum cât mai limitat de zaharuri, proteine şi sare în favoarea fructelor şi legumelor în stare cât mai naturală şi a cerealelor integrale, activitate fizică zilnică şi hidratare corespunzătoare. Anul trecut s-au înregistrat peste 84.600 de noi cazuri de cancer, în timp ce peste 50.000 de români au murit din această cauză.
Cele mai noi date referitoare la incidenţa cancerului au fost făcute publice în octombrie 2018, de Global Cancer Observatory, platforma internaţională cu cele mai actualizate cifre despre cancer din lume, un proiect al Agenției Internaționale pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC). Aceste date arată că, în 2018, în România au fost înregistrate peste 84.600 de cazuri noi, în creştere faţă de anul 2012. Tot anul trecut, peste 50.000 de români au murit din cauza acestei maladii cronice. În ţara noastră, cea mai mare incidenţă continuă să o aibă cancerul la plămâni (13,6%), cancerul colorectal (13,3%) şi cancerul de sân (11,5%), urmate de cancerul de prostată, cancerul de vezică urinară şi cancerul de stomac. S-a înregistrat totuşi şi un lucru îmbucurător, anume că mortalitatea în cazul cancerului de sân a scăzut la aproape jumătate față de 2012.
Creşterea numărului de cazuri de cancer este confirmată şi de instituţiile româneşti, de exemplu în această lună directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Bistriţa-Năsăud, Camelia Ilişuan, declara că numărul cazurilor de cancer şi diabet `este în creştere de la an la an, iar media de vârstă la care se pune diagnosticul începe să scadă”. Potrivit datelor prezentate de directorul CJAS, în 2018 au fost trataţi doar în judeţul Bistriţa-Năsăud 1.047 de pacienţi cu cancer.
Medicii nutriţionişti susţin însă că această maladie ar putea fi prevenită printr-un mod de viaţă care să includă consumul de alimente integrale, limitarea proteinelor şi a alcoolului, creşterea sensibilităţii la insulină sau activitatea fizică. În acest mod, sistemul imunitar al organismului se va întări, astfel încât să reziste bolii, după cum subliniază Lygia Alexandrescu, preşedintele Societăţii Române de Educaţie Nutriţională, citată de Agerpres.
Potrivit acesteia, toate zaharurile sunt periculoase pentru sănătate şi consumul lor favorizează apariţia cancerului, fructoza fiind, în opinia sa, o glucidă nocivă care trebuie evitată cât de mult posibil. În ceea ce priveşte consumul de proteine, acesta ar trebui să fie unul limitat la 1 g proteină/kg corp într-un interval de 24 de ore.
Vitamina D are un rol esenţial în organism, fiind, potrivit specialistului, unul dintre cei mai redutabili luptători împotriva cancerului. „Se pare că vitamina D este capabilă să intre în celula canceroasă şi să inducă procesul de apoptoză, moartea celulei bolnave. Acesta este motivul pentru care persoanele care suferă de această maladie trebuie să-şi menţină nivelul vitaminei D crescut, între 70 ng/ml şi 100 ng/ml”, afirmă specialistul. Lygia Alexandrescu recomandă perioade de post pentru scăderea parametrilor sindromului metabolic, prin creşterea sensibilităţii la insulină şi reducerea markerilor inflamaţiei. De asemenea, mişcarea zilnică scade şi ea riscul de cancer prin menţinerea unui nivel scăzut al insulinei şi prin inducerea apoptozei celulelor bolnave. Un ingredient important în lupta cu inflamaţia generatoare de celule tumorale este şi curcuminul, ingredientul activ din turmeric.
Specialistul mai recomandă limitarea sau excluderea alcoolului, evitarea staţionării în câmp electromagnetic, încălzirea alimentelor în recipienţi de plastic, evitarea fluctuaţiilor de greutate, hidratare corespunzătoare, odihnă cât mai eficientă şi servirea cinei cu trei ore înainte de culcare.