Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Cum să ne ferim de răceală și gripă
Vremea rece a adus un val de viroze în România, iar epidemiologii se aşteaptă să urmeze şi cazurile de gripă. Numărul îmbolnăvirilor este în creștere, față de toamna trecută, cu aproape 40%.
Viroza, sau răceala, este o infecţie acută uşoară, ce afectează nasul şi gâtul şi determină simptome de tipul strănutului, nasului înfundat, secreţii nazale, gât iritat, febră mică şi dureri de cap. Un număr tot mai mare de oameni suferă, anual, de această afecţiune, iar cazurile se înmulţesc, în special în sezonul rece. Întrucât și numărul virusurilor este ridicat, o persoană poate avea mai multe episoade de răceală de-a lungul unui an. Perioada de incubaţie a bolii este de 24-72 de ore, iar simptomele apar ca răspuns al organismului împotriva infecţiei. Nu există un tratament specific pentru virozele respiratorii. Oricum, tratamentul are rolul de a ameliora simptomele, fără a scurta, neapărat, sau vindeca răceala. Sunt situații când răceala poate trece şi fără tratament, dar sunt și cazuri când simptomele au o durată mai mare, de circa două săptămâni, şi necesită tratament medicamentos.
În majoritatea cazurilor de răceală, boala este uşoară şi durează 3-7 zile, deşi unele persoane pot continua să aibă simptome de tuse, strănut şi nas înfundat, până la două săptămâni. Episoadele de viroze sunt asociate uneori cu tulburări digestive şi chiar indigestii severe. Medicul Angelica Noica Dumitrescu spune că intensitatea episoadelor de viroză ţine foarte mult de nivelul toxinelor acumulate în organismul nostru. „Microbii şi bacteriile se aşază pe organismele care sunt mai încărcate de toxine şi de aceea ele sunt cele mai vulnerabile. De regulă, vara se consumă nu doar legume şi fructe de sezon, ci și carne, care nu prea trebuie consumată în acest sezon, din varii motive. (...) Oamenii intră în sezonul rece un pic cam intoxicaţi, iar viruşii îi anunţă că au o problemă şi trebuie să înceapă detoxifierea de toamnă”, a spus medicul pentru Radio TRINITAS.
Așadar, specialistul recomandă, toamna, curele de detoxifiere a organismului cu fructe, care ajută la întărirea sistemului imunitar şi care ţin răcelile departe. „Am observat adesea la pacienţii pe care îi consult că au limba încărcată, organismul s-a încărcat cu toxine şi trebuie să facă o cură de detoxifiere. Cea mai bună cură de detoxifiere se face cu fructe, în special fructele de primăvară, cireşele, vişinele, dar şi cele de vară, piersicele, fructele de pădure. Aceste fructe au o putere de detoxifiere şi de drenaj limfatic extraordinar. Cătina este foarte bogată în vitamine şi conţine nişte substanţe care stimulează serotonina, hormonul care produce linişte, calm şi destresează organismul. De asemenea, stresul este un factor predispozant la răceli şi viroze, pentru că blochează sistemul de apărare”, mai spune medicul. În perioada răcelilor, specialiștii recomandă să vă hidrataţi corect, cu cel puţin doi litri de lichide pe zi, să păstraţi o dietă echilibrată şi sănătoasă şi să respectaţi regimul de somn.
Aproape 72.000 de români au fost diagnosticaţi cu infecţii respiratorii acute, numai în prima săptămână a lui octombrie, faţă de 52.000, în toamna trecută. În Dolj, au fost peste o mie de cazuri de viroze în doar o săptămână, potrivit TVR. Medicii spun că nu avem încă izolate primele tulpini de virus gripal, însă atunci când se intensifică circulaţia virusurilor, care produc infecţii respiratorii, de multe ori putem să anticipăm şi un sezon gripal precoce.