Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Cum să ne protejăm de caniculă
Potrivit unei avertizări a Agenţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), România urmează să se confrunte cu o perioadă destul de lungă în care temperaturile vor depăşi 35 de grade Celsius. De aceea, autorităţile medicale recomandă populaţiei să evite ieşirile în spaţii deschise în intervalul orar 11:00-18:00, să consume multe lichide şi să respecte recomandările emise în acest sens.
În contextul meteorologic anunţat, medicii recomandă populaţiei ca în perioadele de caniculă să consume zilnic între 1,5 şi 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. De asemenea, din alimentaţia zilnică nu trebuie să lipsească multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii), cu un conţinut ridicat de apă. În zilele caniculare trebuie evitat consumul de alcool, inclusiv bere sau vin, deoarece favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. O altă recomandare a medicilor este aceea ca pe parcursul unei zile să fie făcute câteva duşuri călduţe, care să ajute la hidratarea corpului, iar aparatul de aer condiţionat să fie reglat astfel încât temperatura să fie cu cinci grade mai mică decât temperatura ambientală. Persoanele care, prin natura ocupaţiei, sunt obligate să stea în soare la orele amiezii trebuie să poarte îmbrăcăminte care să protejeze pielea de efectele razelor ultraviolete, respectiv pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. O atenţie deosebită trebuie acordată sugarilor şi copiilor mici, care trebuie feriţi de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer. De asemenea, alimentaţia nu trebuie modificată în această perioadă, iar sugarii vor fi alăptaţi ori de câte ori solicită acest lucru. Medicii atrag atenţia că o altă categorie vulnerabilă la temperaturile ridicate este cea a persoanelor vârstnice şi cu afecţiuni cronice. Aceştia trebuie să beneficieze de o temperatură corespunzătoare, să consume apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă, fără adaos de conservanţi, iar alimentaţia lor să fie predominat din legume şi fructe proaspete, evitând consumul de alimente uşor perisabile. "Este foarte util ca, în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice, cardiovasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente, menţinerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a câte trei-patru duşuri pe zi", a explicat dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii (MS). Potrivit OUG nr 99/2000 privind protejarea persoanelor încadrate în muncă în perioade de caniculă, în cazul în care se vor înregistra trei zile consecutive temperaturi de peste 35 de grade, autorităţile locale trebuie să dispună măsuri pentru aplicarea acesteia.