Peste trei sferturi din cazurile de infecții recurente de tract urinar (ITU) sunt cauzate de bacteria Escherichia coli, care are o capacitate deosebită de a adera la pereții tractului urinar, ceea ce le face dificil
Cum să prevenim alergiile respiratorii
Încălzirea în salturi a vremii duce la declanşarea diverselor alergii respiratorii, afectând mai ales persoanele sensibile la diferite tipuri de substanţe alergene.
Cea mai banală alergie respiratorie se manifestă cu strănut de lungă durată, din nas curge fără oprire apă şi există senzaţie de gâdilare în nas sau gât. Aceste semne pot fi mai intense şi li se poate adăuga senzaţia neplăcută că aerul ajunge în plămâni, că este insuficient şi apare chiar şi senzaţia de sufocare. Aceste persoane au o „sete“ permanentă de aer, îşi desfac hainele la gât şi stau la fereastra deschisă larg, cu speranţa că îşi vor ameliora starea. La alergia respiratorie se mai adaugă şi alergia ochilor, care se înroşesc, curg, se menţine senzaţia de nisip în ochi şi mâncărime. Chiar şi pielea poate să fie iritată, devenind roşie, cu mâncărimi sau alte senzaţii subiective. De obicei, pe lângă alergizantul vegetal, mai contribuie şi praful purtat pe străzile oraşului, fumul de la ţevile de eşapament, volatilizarea de către căldură a gudroanelor din asfalt, din deversările canalizărilor, a lăzilor de gunoi, a produselor biologice animale, a chimicalelor folosite în agricultură. Soluţia cea mai sigură pentru a scăpa de aceste neplăceri este tratamentul medical, făcut cu toată seriozitatea, la un specialist în domeniu. De asemenea, prevenirea instalării alergiilor de primăvară sau prevenirea agravărilor sau crizelor la cei deja declaraţi alergici este un lucru esenţial. Măsuri de prevenire a alergiilor O primă şi foarte simplă măsură este aceea de a purta lenjerie care acoperă pielea pe o suprafaţă cât mai mare. O a doua măsură ar fi aceea de a evita ieşirile din casă pe vânt sau ploaie, în parcuri şi în zonele cu factori alergizanţi deja depistaţi. Seara sau dimineaţa, după ce ploaia a trecut, sunt momentele cele mai favorabile pentru deplasare, în cazul persoanelor sensibile la alergeni. Nu trebuie să uitaţi să vă spălaţi pe mâini şi pe faţă cu apă călduţă după venirea de afară şi, eventual, să vă clătiţi ochii cu ceai de muşeţel (în cazul în care nu prezentaţi intoleranţă la această plantă). A depista şi a îndepărta contactul cu unii alergeni posibili este o măsură binevenită, deşi, teoretic, putem face alergie la tot ce ne înconjoară, viu sau neviu. Totuşi, sunt recunoscute ca iritante produsele sintetice de îmbrăcăminte, covoare, veselă, pungi, vopsele, diluanţi, detergenţi, medicamente, alimente de origine animală şi mai ales animale marine, praful şi mucegaiul, umezeala din case, animalele şi păsările de apartament. Din aceste motive, pentru a nu vă transforma viaţa într-un chin în acest anotimp, ar fi indicat să nu neglijaţi aceste sfaturi, pentru că întotdeauna este mai uşor să previi decât să tratezi.