Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×
Acasa Societate Sănătate Cum să prevenim toxiinfecţiile alimentare

Cum să prevenim toxiinfecţiile alimentare

Data: 19 Iul, 2007

Având în vedere frecvenţa mare a toxiinfecţiilor alimentare şi a bolilor diareice în acest sezon, autorităţile sanitare avertizează populaţia asupra măsurilor de prevenire a acestora. Astfel, una dintre principalele măsuri constă în spălarea mâinilor cu apă şi săpun, înainte de prepararea alimentelor, înainte de fiecare masă şi după folosirea toaletei, dar şi spălarea şi dezinfectarea suprafeţelor şi ustensilelor din bucătărie.

Alte măsuri privesc spălarea cu atenţie a recipientelor în care se prepară alimentele, spălarea sub jet de apă a fructelor şi legumelor, folosirea apei potabile doar din surse sigure pentru prepararea alimentelor şi consumul uman, fierberea apei în cazul în care există îndoieli asupra calităţii surselor de apă potabilă folosite pentru consumul uman şi prepararea alimentelor.

Medicii recomandă fierberea laptelui în cazul în care nu este pasteurizat, evitarea preparării alimentelor de către persoane care prezintă leziuni sau infecţii la nivelul mâinilor sau de către persoane care prezintă tulburări digestive, prepararea termică la o temperatură corespunzătoare a alimentelor, protejarea alimentelor de contactul cu muşte şi rozătoare.

După preparare, alimentele nu trebuie lăsate la temperatura camerei mai mult de două ore. Cele care urmează a fi consumate la intervale mai mari de două-trei ore de la preparare vor fi păstrate la temperaturi sub 5 grade C (refrigerare); recongelarea alimentelor este contraindicată; alimentele uşor perisabile vor fi depozitate în spaţii frigorifice, evitând contactul între alimentele preparate şi cele nepreparate. De asemenea, este recomandată verificarea termenelor de garanţie a alimentelor şi evitarea consumului acestora în cazul în care termenul de garanţie este expirat. Alimentele pentru sugari vor fi consumate imediat după preparare, fără a fi reîncălzite sau păstrate la frigider. Trebuie acordată o mare atenţie modului de procurare şi de consum al îngheţatei, iar ouăle se vor spăla cu apă şi săpun înainte de preparare. Principalele simptome în cazul toxiinfecţiilor alimentare sunt: febră, dureri de cap, vărsături, scaune diareice, dureri abdominale. În cazul acestor simptome, cei afectaţi trebuie să se adreseze medicului.