Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Cum să prevenim toxiinfecţiile alimentare
Având în vedere frecvenţa mare a toxiinfecţiilor alimentare şi a bolilor diareice în acest sezon, autorităţile sanitare avertizează populaţia asupra măsurilor de prevenire a acestora. Astfel, una dintre principalele măsuri constă în spălarea mâinilor cu apă şi săpun, înainte de prepararea alimentelor, înainte de fiecare masă şi după folosirea toaletei, dar şi spălarea şi dezinfectarea suprafeţelor şi ustensilelor din bucătărie.
Alte măsuri privesc spălarea cu atenţie a recipientelor în care se prepară alimentele, spălarea sub jet de apă a fructelor şi legumelor, folosirea apei potabile doar din surse sigure pentru prepararea alimentelor şi consumul uman, fierberea apei în cazul în care există îndoieli asupra calităţii surselor de apă potabilă folosite pentru consumul uman şi prepararea alimentelor. Medicii recomandă fierberea laptelui în cazul în care nu este pasteurizat, evitarea preparării alimentelor de către persoane care prezintă leziuni sau infecţii la nivelul mâinilor sau de către persoane care prezintă tulburări digestive, prepararea termică la o temperatură corespunzătoare a alimentelor, protejarea alimentelor de contactul cu muşte şi rozătoare. După preparare, alimentele nu trebuie lăsate la temperatura camerei mai mult de două ore. Cele care urmează a fi consumate la intervale mai mari de două-trei ore de la preparare vor fi păstrate la temperaturi sub 5 grade C (refrigerare); recongelarea alimentelor este contraindicată; alimentele uşor perisabile vor fi depozitate în spaţii frigorifice, evitând contactul între alimentele preparate şi cele nepreparate. De asemenea, este recomandată verificarea termenelor de garanţie a alimentelor şi evitarea consumului acestora în cazul în care termenul de garanţie este expirat. Alimentele pentru sugari vor fi consumate imediat după preparare, fără a fi reîncălzite sau păstrate la frigider. Trebuie acordată o mare atenţie modului de procurare şi de consum al îngheţatei, iar ouăle se vor spăla cu apă şi săpun înainte de preparare. Principalele simptome în cazul toxiinfecţiilor alimentare sunt: febră, dureri de cap, vărsături, scaune diareice, dureri abdominale. În cazul acestor simptome, cei afectaţi trebuie să se adreseze medicului.