Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Cum se previne şi cum se tratează carenţa de fier

Cum se previne şi cum se tratează carenţa de fier

Un articol de: Dan Huţanu - 06 Septembrie 2007

▲ Anemia poate lua multe forme, dar cea mai răspândită e cea cauzată de o deficienţă de fier ▲ Deficienţa de fier influenţează vieţile a milioane de femei şi copii şi contribuie la o dezvoltare cognitivă scăzută, mortalitate infantilă şi capacitate de muncă redusă ▲ Deficienţa se dezvoltă încet şi nu este vizibilă decât după ce anemia e majoră şi apar consecinţe ▲

Anemia poate fi definită ca o scădere a capacităţii de a transporta oxigen, cauzată de o concentraţie mică a hemoglobinei. Celulele din corpul uman au nevoie de oxigen pentru a utiliza corespunzător nutrienţii. Oxigenul este transportat de la ţesuturi prin organism cu ajutorul globulelor roşii. Oxigenul se fixează pe hemoglobină, o moleculă caracteristică oricărei globule roşii. Când cantitatea de hemoglobină funcţională este redusă, atunci se poate spune că apare anemia.

Anemia care rezultă poate lua multe forme printre care: cea cauzată de o deficienţă de fier; de anemie megaloblastică şi de distrugerea prematură a globulelor roşii (anemie hemolitică). Toate aceste tipuri diferite de anemie pot fi grupate în categorii în funcţie de cauze şi tratamente. În totalitate au fost identificate peste 400 de tipuri de anemie, multe dintre ele clasificate drept rare.

O persoană anemică poate apărea adesea palidă şi slăbită, poate simţi că nu mai poate respira sau că leşină sau o resimţire a bătăilor inimii în tot organismul.

Deficienţa de fier este cea mai răspândită din întreaga lume. Aceasta influenţează vieţile a milioane de femei şi copii şi contribuie la o dezvoltare cognitivă scăzută, mortalitate infantilă şi capacitate de muncă redusă. Deficienţa se dezvoltă încet şi nu este vizibilă decât după ce anemia e majoră şi apar consecinţe.

Cauzele apariţiei anemiei:

- rezerve insuficiente la naştere;

- aport deficitar (alimentaţie lactată prelungită, diversificare tardivă, alimentaţie artificială, exces de făinoase, dificultăţi de alimentaţie);

- deficit de absorbţie globală: gastrita atrofică, celiakie, intoleranţa la dizaharide, parazitoze intestinale, rezecţii intestinale, diarei trenante severe, factori inhibitori în alimentaţie (fosfaţi, carbonaţi) sau absenţa unor factori reducători (acid ascorbic, acizi biliari, fructoză);

- tulburări de transport;

- pierderi prin sângerări repetate;

- necesităţi crescute de fier (prematuri, dismaturi, gemeni, pubertate, sarcină, lactaţie);

- deturnarea de fier ( în caz de infecţii, stări inflamatorii cronice).

Carenţa de fier se însoţeşte de tulburări metabolice şi funcţionale celulare complexe, la nivelul diferitelor organe şi sisteme: hematologice, digestive, neuropsihice, cardiace, cutaneo-mucoase, imunologice şi osoase.

Manifestări clinice

Anemia feriprivă afectează, cel mai frecvent, grupa de vârstă 3 luni-2 ani, debutul situându-se, cel mai frecvent, în al doilea trimestru de viaţă pentru sugarul născut la termen şi în primul trimestru pentru prematuri. Simptome cauzate de deficitul de fier tisular:

- tulburări de creştere (mai ales creşterea ponderală);

- modificări cutaneo-mucoase;

- anomalii musculare: scăderea performanţelor fizice, prin hipoxia anemica şi deficitul în enzime cu conţinut în fier;

- alterări comportamentale: iritabilitate, tulburări de atenţie şi memorie, scăderea performanţelor şcolare, spasmul hohotului de plâns;

- manifestări cardiovasculare: tahicardie, hipertrofie miocardică;

- nanism, hepatosplenomegalie, depigmentări cutanate.

Profilaxia anemiei feriprive

Profilaxia în acest tip de afecţiune urmăreşte o alimentaţie corectă şi tratamentul anemiei feriprive a gravidei. Sugarul trebuie să aibă o alimentaţie corectă, cu preferarea alimentaţiei naturale în primul trimestru şi diversificarea sa precoce (mai ales la cei alimentaţi artificial), corectă, cu preparate alimentare cu conţinut crescut de proteine animale şi implicit de fier. De asemenea, aportul de fier trebuie suplimentat prin preparate alimentare (cereale, lapte praf) fortifiate cu fier sau prin preparate medicamentoase.

Tratament şi măsuri de combatere

Există o varietate de măsuri pentru a preveni şi combate anemia cauzată de deficienţa de fier. Acestea includ îmbunătăţirea alimentaţiei, consumul de mâncăruri bogate în fier, suplimente de vitamine. Numeroase studii au arătat că frecvenţa suplimentelor de fier poate fi redusă de la zilnic la săptămânal, fără a compromite eficienţa tratamentului. Totuşi, la copii mici şi la femeile gravide se păstrează recomandarea de a lua suplimente zilnic.

Mâncăruri bogate în fier, care sunt rapid absorbite în organism: (în special ficatul), peştele, carnea de pasăre, ouăle, moluştele, fasolea şi mazărea, fructele uscate, făina de soia ş.a.m.d. Aceste mâncăruri susţin absorbţia de fier în organism. Totodată, există mâncăruri care reduc abilitatea corpului de a absorbi fier prin blocarea intrării lui în sistemul digestiv precum pâinea graham consumată în cantităţi excesive.

Bărbaţii au nevoie de aproximativ un gram de fier în fiecare zi. Femeilor care alăptează sau sunt însărcinate şi copiilor în creştere le trebuie aproximativ 1,5 până la 2 grame zilnic. Cu toate acestea doar 10% din fierul pe care îl mâncăm este absorbit în organism aşa că, un bărbat normal ar trebui să consume 10 grame de fier pe zi.