Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Cum se tratează dinţii sensibili
În mod normal, sensibilitatea dinţilor se prezintă sub forma unei dureri apărute după ce aţi mâncat ceva cald sau rece, după ce aţi respirat o gură proaspată de aer rece sau în timpul periajului dinţilor. Dacă durerea este persistentă şi foarte intensă, ar fi cazul să consultaţi un medic, deoarece acesta este semnul unui nerv afectat. De obicei, sensibilitatea dinţilor apare ca urmare a retragerii gingiilor. Gingiile acoperă rădăcina dintelui. Pe măsură ce gingia se retrage, rădăcina devine din ce în ce mai expusă.
Retragerea gingiilor are următoarele cauze: - perierea puternică a dinţilor. De-a lungul timpului, prin periajul prea puternic, se îndepărtează o parte din gingie, lăsând dintele expus; - o igienă orală defectuoasă poate duce la depunerea pe dinţi şi la nvelul gingiilor a unei plăci microbiene. În timp, această placă se transformă în tartru. Bacteriile din acest tartru sunt responsabile de gingivită şi de afecţiunile periodontale care duc la retragerea gingiei. Alte cauze: - sărirea smalţului în urma contactului dintelui cu agenţii chimici; - cariile dentare; - o muşcătură (ocluzie) anormală duce la presiuni exagerate asupra unor zone ale dintelui şi poate apărea o liză (o topire) a smalţului care se subţiază şi apoi apare sensibilitatea. Prevenirea gingivitei, a afecţiunilor periodontale, a cariilor şi implicit a apariţiei sensibilităţii dinţilor, este posibilă cu o igienă orală bună. De asemenea, orice extracţie trebuie rezolvată prin punte sau implant pentru că altfel apare o migrare a dinţilor şi, implicit, o serie de presiuni anormale. Majoritatea oamenilor îşi curăţă dinţii în mai puţin de un minut, lăsând locuri neatinse, unde se poate dezvolta placa microbiană. Folosirea aţei dentare este crucială, dacă vreţi să curăţaţi spaţiile dintre dinţi, unde, în mod normal, periuţa nu ajunge. În al doilea rând, prevenirea sensibilităţii dinţilor este posibilă dacă preveniţi retragerea gingiei. Este de ajutor dacă reduceţi din forţa cu care obişnuiţi să vă curăţaţi dinţii. Ce putem face dacă avem dinţi sensibili? Pastele pentru dinţi sensibili cu nitrat de potasiu pot să fie de mare ajutor. Astfel de paste desensibilizează nervul dintelui. De asemenea, o soluţie ar fi clătirea cu apă de gură pe bază de fluor. După câteva săptămâni de folosire a pastei de dinţi şi a apei de gură, sensibilitatea dinţilor ar trebui să dispară. Din nefericire, acelaşi obicei de a vă spăla pe dinţi cu putere poate să îndepărteze stratul de protecţie de pe suprafaţa dinţilor creat de pasta de dinţi. În plus, alimentele cu aciditate mare (citricele, băuturile răcoritoare carbogazoase, ceaiul) duc la creşterea sensibilităţii dinţilor şi diminuează efectul pastei de dinţi. (sursa:www.topsanatate.ro)