Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Cum se tratează flegmonul periamigdalian
Flegmonul periamigdalian reprezintă o supuraţie acută a ţesutului care separă amigdala de peretele faringian şi apare cel mai frecvent după o amigdalită acută sau amigdalită cronică reacutizată.
O serie de factori generali contribuie la dezvoltarea acestei forme de infecţie: - oboseala, frigul (este mai frecvent primăvara şi toamna); - traumatisme locale, boli infecţioase (scarlatina, difteria). Printre cauzele locale favorizante, menţionăm: - prezenţa proceselor inflamatorii cronice la nivelul amigdalelor; - septicitatea buco-dentară: carii dentare, fistule alveolare, de asemenea, accidentele de erupţie ale măselei de minte pot produce supuraţii flegmonoase ale amigdalei; -infecţii de vecinătate (adenodite, rinite, sinuzite); -intervenţii chirurgicale la nivel rino-sinusal. Vom descrie, în continuare, simptomele flegmonului antero-superior, care este cel mai frecvent. Acesta debutează după o amigdalită acută tratată superficial, după o amigdalită cronică acutizată sau în cursul erupţiei unui molar de minte cu: - disfagie (durere în gât simţită atât în timpul înghiţirii, cât şi după), fiind foarte puternică, devenind sâcâitoare; - otalgie reflexă (durere în ureche); - adenopatie regională (infamaţia dureroasă a ganglionilor de la nivelul gâtului); - salivaţie abundentă; - refuzul alimentaţiei, modificarea vocii, halenă fetidă (miros putred din gură), stare generală modificată, cu febră, durere de cap, insomnie, trismus (imposibilitatea de a deschide gura sau efectuare acestui gest cu foarte multă greutate, din cauza spasmului muşchilor masticatori); - poziţia bolnavului este specifică din cauza acestor simptome (gât ţeapăn, cap aplecat, gura întredeschisă). Evoluţia este, în marea majoritate a cazurilor, favorabilă, sub un tratament corect efectuat. Sunt, însă, semnalate şi următoarele situaţii particulare: - deschiderea spontană a colecţiei de puroi ce înconjoară amigdala; - se resoarbe într-o parte şi se dezvoltă pe partea opusă; - vindecare foarte lentă, cu resorbţia completă după trei săptămâni; - apariţia complicaţiilor (extensia spre laringe, spre baza limbii, septicemia, hemoragia, meningita, abcesul cerebral). Se impune tratament de urgenţă Tratamentul este o urgenţă şi va fi efectuat într-un serviciu specializat ORL, constând în: - deschiderea chirurgicală a colecţiei purulente, favorizând eliminarea puroiului. Este bine ca înainte de acest gest să se efectueze o puncţie în punctul de bombare maximă a colecţiei şi efectuarea unui examen bacteriologic din puroiul extras şi a unei antibiograme; - antibioterapie masivă administrată injectabil (intramuscular sau pe venă); - antalgice, antipiretice (contra durerii şi febrei); -regim dietetic cu o alimentaţie uşoară, bazată pe lichide şi semisolide; - intervenţie chirurgicală de scoatere a amigdalelor după o lună de zile.