Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Curățarea organismului și îmbunătățirea imunității
Siliciul este o substanță care, atunci când pătrunde în organism, este capabilă să dizolve impuritățile și depozitele de sodiu, ajută la eliminarea pietrelor și nisipului din tractul urinar și din căile biliare, curăţă intestinele și întăreşte sistemul imunitar. Oamenii de știință au demonstrat că apa activată de siliciu devine bactericidă, ucide virușii, scade nivelul zahărului din sânge și poate ajuta în lupta împotriva cancerului. De asemenea, tratează escarele, arsurile și ulcerele și este utilizat pe scară largă în cosmetică.
Există multe substanțe dăunătoare sănătății umane în sol, apă și aer, iar acestea includ aluminiul, un antagonist al siliciului care, atunci când apare în exces, înlocuiește acest element valoros din organism. Aluminiul este acumulat cel mai mult de plantele furajere, boabele de cereale, frunzele și rădăcinile tuberoase. Dacă adăugăm aluminiul acumulat în aer, utilizarea medicamentelor pentru a trata, de exemplu, hiperaciditatea, cosmeticele și produsele alimentare depozitate în cutii de carton și folie, conținutul de aluminiu din corp crește, scăzându-l astfel pe cel de siliciu, care concurează cu acesta în acest mediu.
Siliciul este esențial în orice organism viu. Se găsește în special în fluidele dătătoare de viață, cum ar fi clorofila din plante și hemoglobina din corpul uman. Un adult uman are aproximativ 6-7 g de siliciu, iar în unele țesuturi se acumulează mai mult decât în altele, în special cele legate de sistemul imunitar, cum ar fi ganglionii limfatici, plămânii, splină și aortă, precum și toate celulele țesutului conjunctiv, unde rolul siliciului este cel mai important. Părul, unghiile și pielea fermă au nevoie de acest element, indispensabil pentru sinteza colagenului și formarea acidului hialuronic. Toate glandele endocrine conțin o cantitate mare de siliciu, iar o deficiență le poate perturba semnificativ activitatea.
Siliciul este implicat și în metabolismul calciului, fluorului, sodiului, sulfului, aluminiului, zincului, cobaltului și al multor altor elemente. 70 de elemente nu sunt absorbite atunci când avem deficit de siliciu, lucru care se aplică și problemelor cu absorbția calciului și absorbția excesivă a stronțiului, care, la rândul său, înlocuiește siliciul, fiind mai activ.
Pe lângă apă, care conține mult acid silicic, ar trebui să consumăm alimente bogate în acest element, cu condiția să provină din agricultura ecologică. Ovăzul, hrișca și meiul crud conțin mult siliciu. Cantități mari de compuși de siliciu se găsesc în lăstarii de bambus, paie de ovăz, coada-calului, troscot, urzică, plantele acvatice și de mlaștină, cânepă, lichen de piatră, luminița de seară, lumânărică și schinduf. Cea mai bună formă sunt decocturile, ceea ce înseamnă că plantele sunt fierte cel puțin 10 minute. Când siliciul se dizolvă în apă, se transformă într-o formă coloidală și abia atunci corpul nostru o absoarbe bine.
Cea mai cunoscută și disponibilă este coada-calului. Planta poate fi înmuiată în apă timp de câteva ore, într-un vas din sticlă sau ceramică sau într-un vas emailat de calitate. Decoctul de coada-calului trebuie fiert aproximativ 5-10 minute și, de preferință, aproximativ 20 de minute, la foc mic, pentru a elibera compușii de siliciu într-o doză prietenoasă. După strecurare, ceaiul poate fi băut sau folosit pentru baie, care trebuie să dureze cel puțin 20 de minute. Băile cu coada-calului de câmp pot fi folosite ciclic, la 2-3 zile.
Preparatele pe bază de plante cu siliciu sunt recomandate tuturor, în special femeilor însărcinate, mamelor care alăptează și vârstnicilor, care au cea mai mare cerere pentru acest element. Siliciul are un efect foarte bun asupra coagulării sângelui și în tratarea osteoporozei.