Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Curăţenia în locuinţă ne fereşte de boli grave
Pentru a nu contacta boli grave, care ar putea fi apoi transmise mai departe, este indicat să păstraţi condiţii minime de igienă în încăperile în care locuiţi.
Spaţiul în care ne ducem traiul de zi cu zi trebuie să ne asigure protecţia faţă de factorii agresori externi (frig, ploaie, ninsoare, soare puternic). Evoluţia posibilităţilor materiale şi ale culturii au făcut ca omul să-şi orneze locuinţa în moduri variate, în funcţie de gust, posibilităţi şi necesităţi. Cunoştinţele ştiinţifice medico-sanitare au ajutat lumea modernă, contemporană, să aibă delimitat cel puţin un spaţiu pentru pregătirea alimentelor (bucătăria), un spaţiu pentru dejecţiile fecalo-menajere şi pentru igienizare (WC), baie, spălător şi un spaţiu pentru dormit (dormitor). Desigur, şi alte spaţii funcţionale în casa omului sunt binevenite şi contribuie la un confort sporit. Este cazul camerei de zi, al sufrageriei sau al bibliotecii, al încăperilor destinate exerciţiilor fizice, dar primele trei reprezintă al doilea pas spre civilizaţie. Nu trebuie pierdut din vedere faptul că toate aceste spaţii trebuie întreţinute corespunzător şi igienizate periodic. În cazul WC-ului şi a băii sunt necesare instalaţii corespunzătoare de apă şi canalizare, aerisire şi încălzire, cu suprafeţe uşor de spălat (gresie, faianţă). Dezinfectarea acestui spaţiu constituie o măsură eficientă de prevenire a îmbolnăvirilor, prin transmiterea microbilor, mai ales pe cale digestivă sau prin piele şi mucoase. Rufele contaminate cu diverse bacterii sau cu viruşi ai unor boli contagioase trebuie dezinfectate şi spălate tot în acest spaţiu strict necesar într-o locuinţă. Nu este indicată dezinfectarea şi spălarea rufelor în bucătărie sau în dormitor, din cauza posibilităţii transmiterii acestor microbi. Bucătăria este cea care asigură, în general, pregătirea, depozitarea, prepararea şi servirea mesei. De la alimentele ce vor fi pregătite termic şi până la cele care vor fi folosite crude, hrana, vasele murdare şi gunoiul menajer, toate ar trebui să urmeze un circuit respectat cu stricteţe. Această ordine va împiedica contaminarea mâncării şi, respectiv, a consumatorilor cu boli al căror agent patogen se transmite exclusiv pe cale digestivă. În acest scop, este indicat să existe oale, mese şi tocătoare numai pentru fructe şi zarzavaturi, separate de cele pentru carnea crudă. Totodată, carnea crudă va fi separată de cea preparată. În dormitor, lenjeria trebuie să fie schimbată cel puţin o dată pe săptămână şi este preferabil ca zilnic să fie aerisită şi scuturată. De asemenea, locuitorii de la ţară, care îşi petrec întreaga iarnă într-o singură cameră încălzită (câte 5-6 persoane) trebuie să ţină cont că volumul de aer trebuie să fie respirabil şi în următoarele 6-8 ore. Factorii poluanţi, cum ar fi substanţele chimice, volatile, alimentele degradabile, televizorul, sobele improvizate, radiatoarele electrice trebuie îndepărtate din cameră măcar la culcare. Cei bolnavi trebuie izolaţi într-o cameră separată, cu tot efortul ce presupune acest lucru, pentru că un bolnav de tuberculoză, gripă sau scarlatină poate să-i îmbolnăvească pe toţi cei din casă.