Nucșoara este un condiment delicat, cu gust răşinos şi dulceag, folosit în bucătăriile din întreaga lume pentru aroma sa plăcută. Specialiştii susţin că este un antioxidant puternic, cu efect antiinflamator
De ce apar carenţele de vitamine la copii
În practica pediatrică, cele mai întâlnite carenţe de vitamine sunt cele de vitamina A. Carenţele vitaminice de natură exogenă pot surveni în cursul alimentaţiei monotone şi unilaterale caracteristice sugarului cu regim exclusiv şi prelungit lactat şi cu diversificare întârziată.
Astfel, alimentaţia în exces de glucide poate determina carenţe în vitamina A şi din grupul complexului B. În cazul unui aport insuficient în lipide, din cursul alimentaţiei artificiale, pot să apară carenţe în vitaminele B6, vitamina C şi vitamina E. Aportul insuficient dă naştere unor carenţe vitaminice mai ales din grupul vitaminelor complexului B şi vitaminei A. Important de ştiut este că raţia neechilibrată în aport vitaminic poate fi cauza de declanşare a unor deficienţe în acele vitamine. Astfel, administrarea excesivă de vitamina A poate declanşa o hipovitaminoză C şi să transforme o hipovitaminoză C într-un scorbut adevărat, după cum carenţa vitaminei C poate să provoace un deficit mare în activitatea acidului folic. Lipsa vitaminei E duce la pierderea acţiunii sale protectoare la nivel intestinal. Hipovitaminoza B se însoţeşte în mod obişnuit şi în carenţe de vitamina B2 şi PP. Întreaga patologie a copilului şi cu deosebire a sugarului poate favoriza apariţia unor carenţe vitaminice. Toate bolile infecţioase impun în mod obişnuit un aport suplimentar în vitaminele A şi C, iar în afecţiunile respiratorii, şi un supliment în vitamina D. Dintre toate bolile copilului, un rol deosebit îl deţine patologia digestivă, care, în timp, poate da naştere la numeroase perturbări privind absorbţia sau sinteza unor vitamine. Astfel, boala diareică acută se însoţeşte în mod constant de o scădere însemnată a absorbţiei unor vitamine, cum ar fi vitamina C, iar în cazul diareei cronice apar carenţe din rândul complexului B. Hipertiroidismul necesită un exces de vitamina B şi astfel pot să apară carenţe în această vitamină. În caz de hipertiroidism, diabet zaharat sau afecţiuni hepatice, apar carenţe în vitamina A. În caz de paraziţi intestinali apar tulburări în absorbţia vitaminei B12. Numeroase carenţe vitaminice apar din ce în ce mai frecvent ca urmare a acţiunii unor medicamente administrate în cure prelungite, cum este cazul avitaminozelor şi hipovitaminozele B6. De asemenea, regimurile vegetariene prelungite pot determina carenţa în vitamina B12.