Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
De ce apar şi cum se tratează calculii biliari
Calculii biliari sau pietrele la bilă sunt o afecţiune destul de frecventă, mai ales la femeile trecute de 40 de ani, care au o dietă dezechilibrată şi cu alte astfel de afecţiuni în familie.
Majoritatea pacientelor nu prezintă simptome pe perioade lungi sau pentru toată viaţa. Descoperirea acestei boli este pur întâmplătoare, în timpul unui examen ecografic sau unul radiologic abdominal. Colica biliară apare atunci când un calcul migrează prin canalul cistic, durerea crescând progresiv în intensitate. Totodată, la această durere se adaugă greaţă şi vărsături. În complicaţiile de tip infecţios, cum sunt colecistita, pancreatita mai, apar febra şi transpiraţiile. În cazul pacienţilor asimptomatici este dificil de apreciat dacă trebuie făcut sau nu o colecistectomie. Aceasta presupune scoaterea pe cale chirurgicală a vezicii biliare. De obicei, imediat după apariţia primelor simptome se aplică un tratament medicamentos. Pacienţii simptomatici, în schimb, sunt expuşi complicaţiilor şi li se recomandă colecistectomia. După intervenţie, aceştia pot rămâne cu simptome precum greaţa sau un disconfort dureros după servirea fiecărei mese. Persoanele cu litiază biliară trebuie să respecte o serie de măsuri care ţin de alimentaţia corectă şi sănătoasă. Este foarte important ca mesele să fie luate la ore fixe, fără grabă. De asemenea, trebuie evitate mesele copioase, bogate în grăsimi (maioneză, ouă) şi este indicat să se consume lichide în timpul mesei. Persoana cu litiază biliară trebuie să excludă din alimentaţie: - carnea de porc, oaie, miel, gâscă sau raţă; - dulciurile preparate cu grăsimi animale; - produsele lactate grase şi fermentate; - legumele crude: varză, praz şi fasole; - condimentele: piperul, boiaua; - pâinea neagră sau proaspătă; - ouăle fierte tari sau prăjite; - băuturile alcoolice; - afumăturile; - conservele; - muştarul; - cafeaua; - ceaiul; - alunele, nucile. (sursa: www.topsanatate.ro)