Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
De ce apare hipertensiunea arterială
Tensiunea arterială reprezintă presiunea exercitată de către sânge asupra pereţilor arterelor atunci când inima se contractă (TA sistolică) şi atunci când se relaxează (TA diastolică). Valorile TA se măsoară în milimetri coloană de mercur (mmHg).
Valorile normale ale tensiunii arteriale sunt considerate a fi sub 120/80 mmHg. Dacă TA are valori de 140/90 mm Hg sau peste se consideră hipertensiune arterială. HTA înseamnă creşterea presiunii în arterele sistemice, care reprezintă vasele ce transportă sângele de la inimă la toate ţesuturile şi organele corpului. În sângele care circulă prin artere se transportă oxigenul şi factorii nutritivi necesari pentru desfăşurarea funcţiilor ţesuturilor şi organelor. Valorile TA se pot schimba de la un minut la altul, în timpul efortului şi al somnului sau la modificarea posturii. În concluzie, hipertensiunea arterială este situaţia în care tensiunea arterială este cronic crescută, în absenţa tratamentului. Pentru măsurarea TA se foloseşte o aparatură specială, care va fi verificată periodic. Persoana care măsoară TA va fi instruită periodic în legătură cu tehnica de măsurare, iar pacientul va fi poziţionat şi pregătit corespunzător. Dacă TA este între 120/80 mmHg şi 139/89 mmHg se acceptă ca fiind de valori normale. Diagnosticul de HTA se stabileşte în una-două luni, fiind necesare trei dimensiuni. Dacă valorile TA sunt mai mari de 180/110 mmHg, este necesară o evaluare completă, iar tratamentul trebuie instituit imediat. Sunt foarte multe cazuri când pacientul are valori crescute de TA fără a avea alte simptome. Aceste cazuri sunt foarte periculoase. 90% dintre cazurile de HTA nu au o cauză cunoscută. Sunt, totuşi, anumiţi factori care cresc riscul de a dezvolta această boală: - aportul crescut de sare; - sedentarismul; - fumatul; - abuzul de alcool; - aport crescut de grăsimi saturate; - obezitatea; - stresul. HTA înseamnă o sarcină crescută pentru inimă şi artere, deoarece inima trebuie să muncească mai mult pentru o lungă perioadă de timp şi creşte în dimensiuni. Dacă există HTA prin proces natural, elasticitatea pereţilor arterelor scade, iar riscul accidentelor cerebrale este crescut. Deci, valori mari de TA pot duce la probleme grave de sănătate, cum ar fi: boala coronariană, insuficienţa cardiacă, accident vascular cerebral şi chiar deces. În cazul în care pacientul este diagnosticat cu HTA, medicul va încerca să-i explice că această afecţiune nu poate fi vindecată definitiv, dar valorile acesteia pot fi controlate. Se va stabili o bună comunicare cu medicul, scopul fiind prevenirea şi reducerea complicaţiilor prin control precoce şi menţinut constant.