Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
De ce apare insuficienţa venoasă cronică
Insuficienţa venoasă cronică reprezintă un complex de leziuni ce afectează venele membrelor inferioare, cu evoluţie lent progresivă spre cronicizare şi apariţie de complicaţii.
Cauzele apariţiei bolii sunt multiple: factori genetici, ereditari, factori de mediu, traumatisme, accidente, factori ocupaţionali. Există, în plus, o serie de factori favorizanţi: obezitatea, sedentarismul, fumatul, unele activităţi sportive ce impun un efort mare, modificările hormonale, expunerea la temperaturi înalte. De cele mai multe ori, boala atrage atenţia pacientului doar atunci când manifestările modifică estetica membrelor inferioare (vene varicoase, umflarea picioarelor, în special seara, după efort, hiperpigmentarea pielii, apariţia ulcerului varicos). Pacientul se adresează medicului în acest moment, deşi recunoaşte că a ignorat senzaţia de picioare grele, umflate, înţepături, dureri, mâncărimi. Pentru prevenirea bolii se pot lua foarte puţine măsuri. Este indicat a se evita traumatismele, expunerea prelungită la soare, sauna, masajele în forţă. Se recomandă, în schimb, cât mai multă mişcare, o dietă sănătoasă, menţinerea unei greutăţi corporale normale, renunţarea la fumat. În lipsa unui tratament recomandat de medic şi respectat de pacient, pot să apară mai multe complicaţii, care pot duce la invalidarea persoanei respective şi chiar la deces: - ulcerul varicos; - tromboza venoasă a venelor superficiale şi a venelor profunde, care este mult mai gravă şi se tratează numai în spital, iar tratamentul durează ani de zile; - sindromul posttrombotic, ce apare după rezolvarea episodului acut, când piciorul rămâne mai gros, prezentând tulburări trofice toată viaţa; - tromboflebitele, ce apar în special după statul în picioare o perioadă îndelungată de timp. Se poate combate prin ingestia de lichide, mişcare şi purtarea de ciorapi elastici. Pentru oprirea evoluţiei bolii se pot folosi metode conservatoare, nechirurgicale, care constau în folosirea de ciorapi elastici medicinali, care ameliorează suferinţele bolnavului şi opresc evoluţia bolii. Aceşti ciorapi se pun dimineaţa şi se scot seara. O altă metodă nechirurgicală este scleroterapia, care constă în injectarea venelor varicoase cu o substanţă sclerozantă, iritantă, care produce inflamaţie la nivelul peretelui venos, până la micşorarea şi transformarea venelor în cordoane fibroase nefuncţionale. În rubrica viitoare vă vom prezenta tratamentul medicamentos şi chirurgical recomandat în această afecţiune.