Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
De ce dor articulațiile când vine frigul
Durerile, rigiditatea și inflamarea articulațiilor sunt deseori asociate schimbărilor de vreme, mai ales când temperaturile încep să scadă. Mai mulți experți în recuperare medicală citați de cotidianul britanic The Independent explică de ce se întâmplă acest lucru și cum pot fi prevenite sau combătute efectele frigului asupra articulațiilor.
Cauzele durerilor articulare pot fi diverse, însă vremea rece joacă un rol important în acest sens. Pe măsură ce temperatura de afară scade, organismul concentrează fluxul sanguin către organele vitale, cu scopul de a le proteja și a le menține la o temperatură optimă. Astfel are loc o diminuare a fluxului sanguin către extremitățile corpului, ceea ce poate contribui la o lubrifiere mai slabă în jurul articulațiilor și la apariția durerii.
De vină pentru apariția acestor dureri pot fi și diferențele de presiune atmosferică produse înaintea perioadelor de răcire a vremii sau înaintea ploii. Aceste variații ale presiunii atmosferice provoacă o ușoară contractare a țesuturilor, punând astfel presiune asupra articulațiilor.
Și sedentarismul din perioadele mai reci ale anului poate contribui la apariția acestor probleme. Cei care renunță să mai facă mișcare când vremea se răcește se confruntă cu o slăbire a mușchilor, ceea ce duce la rigidizarea articulațiilor și o sensibilitate mai mare la durere. În plus, o serie de afecțiuni cronice precum osteoartrita, artrita reumatoidă sau fibromialgia sunt deseori exacerbate de frig, iar articulațiile cel mai afectate de problemele circulatorii sunt cele periferice, adică mâinile, picioarele și genunchii.
Oricine se poate confrunta cu astfel de probleme, dar este foarte probabil ca ele să se accentueze odată cu procesele degenerative specifice înaintării în vârstă.
Dacă durerea articulară persistă zilnic, se accentuează sau împiedică mișcarea, articulația se înroșește, este inflamată și evident mai caldă decât restul corpului, este absolut necesar să mergeţi la medic. Apariția febrei sau un debut brusc al durerii reprezintă semnale de alarmă care nu trebuie neglijate.
Cum pot fi tratate durerile articulare? Cel mai des, ele pot fi atenuate cu antiinflamatoare comune pentru care nu este nevoie de prescripție medicală. Ajută într-o oarecare măsură și unguentele topice, compresele sau băile calde, excelente pentru relaxarea mușchilor și articulațiilor rigide, reducând disconfortul. Dacă durerea este însă mai persistentă, medicul de recuperare vă poate recomanda diferite proceduri de fizioterapie și kinetoterapie. Dar există și câteva recomandări la îndemâna oricui pentru prevenirea problemelor articulare.
În primul rând, mișcarea, pentru că ea stimulează producerea lichidului sinovial, esențial pentru buna lubrifiere a articulațiilor și pentru atenuarea rigidității. Mișcarea crește fluxul de sânge și către articulații, ceea ce duce la scăderea durerii, iar mersul pe jos poate fi un exercițiu foarte bun pentru aceasta. De asemenea, este util un plan de exerciții pe care să le faceți sub îndrumare specializată, pentru întărirea mușchilor, iar așa puteți reduce și mai mult riscul ca durerile să se accentueze în viitor.
Nu în ultimul rând, când vine vremea rece și umedă, asigurați-vă că purtați îmbrăcăminte și încălțăminte adecvată, care să vă protejeze inclusiv zonele corpului în care fluxul sanguin este mai slab: șosete groase de iarnă, mănuși, eșarfe și haine suplimentare, impermeabile. (I.N.)