Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate De ce nu este sănătos să mâncăm la ore târzii

De ce nu este sănătos să mâncăm la ore târzii

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Data: 05 Decembrie 2024

Consumul de alimente la ore târzii a fost asociat cu un metabolism mai lent și o tendință a organismului de a stoca grăsimile. Cercetătorii spanioli și americani, autori ai unui studiu publicat recent în revista Nutrition & Diabetes, au analizat efectele alimentației asupra sănătății nu doar din perspectiva valorii calorice a meselor, ci și a orelor la care mâncăm.

Ritmul circadian, așa-numitul ceas intern al organismului care reglează ciclurile de somn și stările de veghe, influențează metabolismul, în sensul că organismul metabolizează mai greu glucoza în timpul nopții, din cauza secreției mai scăzute de insulină. Astfel, mesele târzii sunt asociate cu o toleranță mai scăzută la glucoză, independent de greutatea corporală, de masa de grăsimi din organism, de aportul caloric și de dieta recomandată în prediabet sau diabet de tip 2 cu debut precoce, au concluzionat autorii studiului.

Pentru a preveni apariția unor disfuncții metabolice, ei recomandă ca cea mai mare parte din aportul zilnic de calorii să o consumăm până la ora 17:00 și, bineînțeles, să optăm pentru alimente mai puțin procesate și bogate în nutrienți.

Consumul după această oră a mai mult de 45% din aportul zilnic de calorii afectează negativ capacitatea organismului de a regla nivelul glicemiei, crescând astfel semnificativ riscul de diabet, spun autorii studiului. Concluziile lor aduc astfel argumente în plus în favoarea dietelor de tip intermitent, care recomandă consumul de alimente doar până la orele serii. (I. N.)

Citeşte mai multe despre:   nutriție