Dacă observați că pielea de pe picioare are un aspect foarte lucios, fără să fi folosit înainte un produs cosmetic de hidratare, poate fi semnul discret al iminenței unui infarct sau al unui accident
De ce nu este sănătos să mâncăm la ore târzii
Consumul de alimente la ore târzii a fost asociat cu un metabolism mai lent și o tendință a organismului de a stoca grăsimile. Cercetătorii spanioli și americani, autori ai unui studiu publicat recent în revista Nutrition & Diabetes, au analizat efectele alimentației asupra sănătății nu doar din perspectiva valorii calorice a meselor, ci și a orelor la care mâncăm.
Ritmul circadian, așa-numitul ceas intern al organismului care reglează ciclurile de somn și stările de veghe, influențează metabolismul, în sensul că organismul metabolizează mai greu glucoza în timpul nopții, din cauza secreției mai scăzute de insulină. Astfel, mesele târzii sunt asociate cu o toleranță mai scăzută la glucoză, independent de greutatea corporală, de masa de grăsimi din organism, de aportul caloric și de dieta recomandată în prediabet sau diabet de tip 2 cu debut precoce, au concluzionat autorii studiului.
Pentru a preveni apariția unor disfuncții metabolice, ei recomandă ca cea mai mare parte din aportul zilnic de calorii să o consumăm până la ora 17:00 și, bineînțeles, să optăm pentru alimente mai puțin procesate și bogate în nutrienți.
Consumul după această oră a mai mult de 45% din aportul zilnic de calorii afectează negativ capacitatea organismului de a regla nivelul glicemiei, crescând astfel semnificativ riscul de diabet, spun autorii studiului. Concluziile lor aduc astfel argumente în plus în favoarea dietelor de tip intermitent, care recomandă consumul de alimente doar până la orele serii. (I. N.)