Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
De ce sunt nervoşi copiii?
În declanşarea reacţiilor nevrotice la copil intervin mai mulţi factori, printre care, cel mai adesea, este semnalată sensibilitatea exagerată. În numărul de astăzi vă vom prezenta care sunt aceşti factori, cum se stabileşte prognosticul bolii şi ce tratament este recomandat.
Factorii predispozanţi în declanşarea reacţiilor nevrotice şi a nevrozelor sunt reprezentaţi de o sensibilitate exagerată, de o dispoziţie general depresivă, un prag de frustrare diminuat, o fire introvertită. Cauzele favorizante sunt: suprasolicitarea psihică şi fizică, odihna insuficientă, dezechilibrele hormonale. Diagnosticul nevrozelor şi al reacţiilor nevrotice se bazează pe: - prezenţa unor tulburări care nu afectează profund capacitatea de reflectare a realităţii şi nu afectează foarte mult personalitatea; - nu are o afectare organică demonstrată; - evidenţierea factorilor psihotraumatizanţi, predispozanţi şi favorizanţi. Din punctul de vedere al evoluţiei şi prognosticului, nevrozele şi reacţiile nevrotice sunt tulburări funcţionale caracterizate printr-o mare mobilitate şi cu un important grad de reversibilitate. În evoluţia lor pot fi luate în considerare trei variante: - vindecare completă, care este frecventă în special în cazul reacţiilor nevrotice; - prezenţa permanentă a tulburărilor, în ciuda unui tratament corect administrat; - în alte situaţii, când există un teren predispozant, iar factorii psihotraumatizanţi îşi prelungesc acţiunile, apar modificări de reacţie la solicitările interne sau externe, afectând astfel personalitatea copilului sau adolescentului. Tratamentul nevrozelor este variat Tratamentul nevrozelor sau al reacţiilor nevrotice implică eliminarea factorilor cauzali sau secundari, cu rol determinant, favorizant, adjuvant sau de întreţinere, măsuri care, de cele mai multe ori, sunt suficiente atât pentru profilaxia, cât şi pentru vindecarea reacţiilor nevrotice. Tratamentul medicamentos este astăzi foarte variat şi implică administrarea de anxiolitice, antidepresive, neuroleptice sedative, neurotrofice, dar şi tratarea şi vindecarea tuturor afecţiunilor somatice sau endocrine. Un rol principal în tratamentul acestor afecţiuni îl constituie psihoterapia. O altă intervenţie în tratamentul tulburărilor nevrotice la copil şi adolescent o constituie consilierea familiei şi a celor care vin în contact cu ei.