Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate De ce trebuie să ne periem corect dinţii

De ce trebuie să ne periem corect dinţii

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Andreea Rugină - 24 August 2011

Periajul dentar realizat corect are rolul de a îndepărta placa bacteriană de pe dinţi şi gingii. De aceea, pentru o bună sănătate a dinţilor, trebuie să ţinem cont de câteva lucruri importante: realizarea periajului de două ori pe zi, alegerea unei periuţe de dinţi potrivite, schimbarea periodică a pastei de dinţi, la recomandarea stomatologului.

În primul rând, periuţa aleasă trebuie să fie uşor flexibilă, de dimensiuni medii sau chiar mici, cu perii de diferite lungimi, medii ca duritate. Periuţa trebuie schimbată la maximum 3 luni, chiar dacă perii acesteia nu ar indica acest lucru, dar cantitatea de microbi prezenţi în aceştia fac ineficient orice periaj dentar. Este bine ca şi marca sau tipul de pastă de dinţi să fie schimbat periodic, astfel ca microorganismele prezente în placa bacteriană să nu devină rezistente la compoziţia unei singure paste de dinţi.

Periajul corect se realizează de două ori pe zi: dimineaţa şi seara. Este important ca periajul de dimineaţă să se facă înainte de a lua micul dejun, pentru că saliva are o consistenţă mai vâscoasă pe timpul nopţii, placa bacteriană care se depune este foarte aderentă, astfel că orice aliment ingerat se va depune foarte bine pe aceasta. Seara, periajul se face după cină, exact înainte de culcare, pentru a nu rămâne în cavitatea bucală resturi alimentare pe timpul nopţii.

Pentru un periaj eficient este bine să nu se ude periuţa înainte de spălare. Tehnica de periaj folosită este foarte importantă în menţinerea sănătăţii dinţilor şi a suportului acestora. Astfel, se periază dinţii în grupuri de 2-3, incluzând câte un dinte din grupul curăţat anterior. Periuţa se ţine cu perii la 45 de grade faţă de suprafaţa de curăţat, pe dinte, foarte aproape de gingie, realizându-se 8-10 mişcări de rotaţie numai dinspre gingie spre vârful dintelui, niciodată invers. Se curăţă întâi suprafeţele exterioare (dinspre obraz) ale dinţilor superiori şi inferiori, perii lungi vor pătrunde şi în spaţiile interdentare, reuşind îndepărtarea resturilor din aceste locuri. Apoi se curăţă suprafeţele din interior ale dinţilor, respectând aceleaşi mişcări descrise mai sus. Pentru curăţirea feţelor interne ale dinţilor din faţă se poziţionează periuţa vertical şi se utilizează perii mai lungi ai periuţei sau jumătatea superioară, care vor acţiona de la baza gingiei şi în spaţiile dintre dinţi (în aceste locuri foarte frecvent apar procese carioase).

Perii mai lungi, de la capătul periuţei, sunt destinaţi curăţirii spaţiului din spatele ultimului molar, acolo unde retenţionează adesea resturile alimentare.

Suprafaţa pe care se mestecă a dinţilor va fi curăţată prin mişcări de înainte-înapoi, până la ultimul molar. Timpul de periaj este în funcţie de dexteritatea fiecăruia, dar nu trebuie să dureze mai puţin de un minut. După periaj se clăteşte bine gura, pentru a reuşi înlăturarea completă a resturilor dislocate de pe dinţi.

Periajul trebuie completat de aţa dentară, precum şi de apa de gură fără alcool, cu clorhexidrină, toate acestea având rolul de a asigura menţinerea unui nivel scăzut de placă bacteriană.