Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Decocturi recomandate bolnavilor cu icter

Decocturi recomandate bolnavilor cu icter

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Constantin Milică - 17 Martie 2013

În tratamentele naturiste ale icterului sunt recomandate decocturi şi infuzii din plante cu acţiune în refacerea ţesuturilor afectate ale ficatului.

Icterul reprezintă o boală a ficatului care constă din îngălbenirea pielii şi a ochilor, din cauza acumulării excesive în sânge şi în ţesuturi a fierei şi pigmenţilor biliari. Este o boală care poate să survină la toate vârstele, pe fondul unei anemii fiziologice şi patologice, congenitale sau dobândite. Se manifestă frecvent ca însoţitor al hepatitelor: în hepatita virală A durata icterului este de 2-4 săptămâni, iar în hepatita virală B icterul poate dura între două şi opt săptămâni.
În tratamentele naturiste sunt recomandate decocturi şi infuzii din plante cu acţiune în refacerea ţesuturilor afectate ale ficatului:
 
- decoctul de rostopască este unul dintre cele mai cunoscute tratamente naturiste contra icterului, având efect în curăţirea ficatului. Se fierb 5 g de herba uscată şi mărunţită într-un litru de apă rece şi se dă în câteva clocote. Se infuzează acoperit timp de 12 ore (de seară până dimineaţă), se strecoară şi se amestecă cu 200 g de miere de albine (de preferat de salcâm) şi se păstrează în frigider, în sticle de culoare închisă. Pentru doza unei zile se adaugă o fiolă de vitamina C. Zilnic se consumă 10-12 linguri, luate la interval de o oră, într-o cură care durează 5-10 zile la adulţi şi 3-5 zile la copii. Nu se depăşeşte doza de plantă, întrucât poate fi toxică;
 
- decoct din armurariu, preparat dintr-o lingură de seminţe măcinate, care se fierb în 250 ml de apă, până dă în 3-4 clocote; se infuzează acoperit 10 minute, se strecoară şi se beau 3 ceaiuri călduţe şi îndulcite pe zi, înainte de mesele principale, într-o cură de două săptămâni, cu pauză de o săptămână, având acţiune în refacerea ţesuturilor afectate ale ficatului;
 
- infuzie de anghinare, preparată dintr-o lingură de frunze uscate şi mărunţite, la 500 ml de apă clocotită; se infuzează acoperit 15 minute, se strecoară, se îndulceşte cu miere de albine şi se consumă o parte dimineaţa, pe stomacul gol, iar restul cu o oră înainte de mesele de amiază şi seară. După ceai, bolnavul va sta culcat 30 de minute pe partea dreaptă. Tratamentul are efecte de dezintoxicare a ficatului şi de eliminare a toxinelor din organism;
 
- infuzie de coada-şoricelului, preparată din trei linguri de herba uscată şi mărunţită, la 500 ml de apă clocotită; se infuzează 10 minute şi se bea întreaga cantitate în cursul unei zile, fracţionată în trei reprize, după mesele principale;
 
- infuzie de drobuşor, preparată din două linguriţe de frunze uscate la 200 ml de apă clocotită; se infuzează acoperit 10 minute şi se beau două ceaiuri călduţe pe zi;
 
- infuzie de săpunăriţă preparată din două linguriţe de frunze uscate, la 200 ml de apă clocotită; se infuzează acoperit 10 minute şi se bea întreaga cantitate în cursul unei zile;
 
- decoct de ştevia stânelor, preparat din două linguri de rădăcini uscate şi mărunţite la 250 ml de lapte; se fierbe 10 minute, se lasă să macereze 24 de ore şi se bea câte o lingură de 5-6 ori pe zi;
 
- decoctul din seminţe de struguri ajută ficatul să elimine substanţele toxice din corp, având un puternic rol antioxidant;
 
- tinctura de ţintaură, preparată din 30-50 g pulbere din herba uscată şi măcinată la un litru de alcool de 40 de grade; se lasă la macerat timp de 6-8 zile, cu agitare zilnică, se strecoară şi se bea câte un păhărel în fiecare zi, înainte de masa de dimineaţă sau de prânz.
 
Amestecurile din plante medicinale sunt deosebit de eficiente:
 
- infuzie din amestec de coada-şoricelului şi coada-calului: două linguriţe de amestec în 250 ml de apă clocotită, se infuzează 5 minute şi se bea câte un ceai călduţ, înainte de mese, după care se stă culcat pe partea dreaptă timp de 10 minute şi apoi se aşază la masă;
 
- infuzie din amestec, în părţi egale, cu coada-şoricelului, busuioc de câmp, păpădie şi turiţă mare;
 
- infuzie din amestec, în părţi egale, cu frunze de roiniţă, frunze de mentă, herba de coada-şoricelului, flori de muşeţel, rădăcini de valeriană şi conuri de hamei; o lingură de amestec se infuzează în 250 ml de apă clocotită timp de o oră, se strecoară, se îndulceşte cu miere de albine şi se bea câte un ceai înainte de fiecare masă;
 
- decoct din gălbenele, anghinare şi muşeţel, frunze de mentă, herba de rostopască şi sunătoare; se ia câte o lingură de amestec la 250 ml de apă, se fierbe două minute, se infuzează 10-15 minute, se strecoară şi se bea câte o cană de trei ori pe zi, având efecte în favorizarea secreţiei biliare şi tratamentul tulburărilor funcţionale digestive, de origine hepatică.