Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Deficitul de vitamina D provoacă boli de inimă

Deficitul de vitamina D provoacă boli de inimă

Data: 17 Martie 2009

Potrivit unui studiu prezentat în cadrul conferinţei anuale organizată de American Heart Association, adolescenţii suferind de carenţe de vitamina D sunt mai expuşi în faţa riscului de a dezvolta tulburări cardiace, diabet, hipertensiune şi glicemie. Acelaşi studiu indică faptul că adolescenţii albi au în organism, în medie, concentraţii de vitamina D de două ori mai ridicate decât tinerii de culoare şi cu 30% mai mari decât adolescenţii americani de origine mexicană. Organismul uman produce vitamina D graţie expunerii la soare. Această vitamină este conţinută şi în anumite alimente, precum laptele, peştele şi ouăle. Vitamina D contribuie la absorbţia calciului în oase şi la menţinerea în sânge a unei concentraţii suficiente de fosfor şi calciu. De asemenea, vitamina se dizolvă în grăsimi şi carenţele de vitamina D se înregistrează frecvent în rândul persoanelor supraponderale sau obeze. Adolescenţii cu cel mai scăzut nivel de vitamina D în organism sunt de patru ori mai predispuşi de a suferi de maladii cardiace, diabet şi colesterol. Cercetătorii au demonstrat că riscul de a suferi de hipertensiune creşte de 2,36 de ori, iar glicemia creşte de 2,54 ori.