Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Dermatita atopică, o boală a pielii care afectează şi starea psihică
Deși există multe tratamente disponibile pentru a ține sub control simptomele dermatitei atopice, cercetările sugerează că mai mult de jumătate dintre persoanele care suferă de o formă moderată până la severă a acestei boli a pielii nu își controlează suficient afecțiunea. Efectele dermatitei atopice nu se limitează însă numai la piele, așa cum mulți tind să creadă. Ele pot afecta și activitățile zilnice, somnul, sănătatea mintală și nu numai.
Un tratament corect poate schimba modul în care efectele dermatitei atopice sunt resimțite de către fiecare pacient, iar discuția cu medicul dermatolog despre opțiunile de tratament reprezintă primul pas în acest sens, este mesajul campaniei de informare lansate recent, cu prilejul Zilei Mondiale a Dermatitei Atopice. Pentru această afecţiune sunt disponibile noi opțiuni de tratament, cu rezultate demonstrate în îmbunătățirea calității vieții celor care trăiesc cu această boală. În plus, acum se cunosc mai multe despre cauzele care stau la baza dermatitei atopice.
Deși unele semne și simptome ale acestei afecțiuni sunt greu de ignorat, cum ar fi pielea uscată și roșie sau mâncărimea, s-ar putea ca alte efecte să treacă neobservate, fie că este vorba despre un somn mai puțin odihnitor, limitarea unor activități zilnice sau scăderea încrederii în sine. Acestea pot afecta semnificativ calitatea vieții, mai ales în rândul copiilor sau al adolescenților diagnosticaţi cu dermatită atopică. De aceea, reducerea iritației și a mâncărimii nu este suficientă, ci este nevoie de un control pe termen lung, care se poate obține doar printr-un dialog deschis cu medicul dermatolog, a declarat dr. Irina Antonescu, medic pediatru, președintele Asociației pentru Dermatită Atopică (ADA) şi, totodată, mama unei tinere diagnosticate cu dermatită atopică, potrivit HotNews.
Campania are o pagină web dedicată, unde sunt puse la dispoziție informații și ghiduri foarte utile pentru gestionarea dermatitei atopice. Pe lângă informații despre cauzele, manifestările și tratamentele existente, această pagină web dedicată include și un Instrument de control al dermatitei atopice (ADCT) - un chestionar scurt care măsoară severitatea simptomelor, inclusiv impactul pe care îl are asupra somnului și a stării de spirit. Chestionarul poate fi descărcat, completat și utilizat în cadrul discuției pacientului cu medicul dermatolog.
Poate fi descărcat, de asemenea, un ghid de discuție cu medicul dermatolog, care indică cele mai importante categorii de întrebări pe care pacientul le poate adresa medicului. Nici o întrebare nu este absurdă în timpul consultației, pentru că rolul medicului este să ajute pacientul să depășească problemele cu care se confruntă în viața de zi cu zi din cauza bolii.
Dermatita atopică poate afecta persoanele de orice vârstă. De fapt, este cea mai comună formă de eczemă, ea afectând 15-20% dintre copiii din întreaga lume. Îngrijirea unui copil cu această afecțiune poate fi o adevărată provocare pentru părinți sau aparținători, deoarece necesită mult timp și poate deveni solicitantă din punct de vedere emoțional. De aceea au și ei nevoie de sfaturi și informații corecte pentru a putea diminua disconfortul resimțit de copiii lor. Pe aceeași platformă dedicată campaniei, există și un ghid de discuție între pacienți și aparținători, foarte important pentru ca părinții să știe cum să le explice copiilor ce trebuie să facă pentru ca dermatita atopică să le afecteze viața într-o măsură cât mai mică. (I. N.)