Între cele 11 sisteme de organe care asigură existența și funcționalitatea organismului uman se numără și sistemul imunitar. Acesta este format din structuri, celule și molecule responsabile de apărarea
Dermatologii avertizează asupra riscului parazitării cu căpușe
Medicii din mai multe Direcții de Sănătate Publică (DSP) din țară atrag atenția asupra riscului parazitării cu căpușe la care se expun cei care aleg să-și petreacă mult timp în aer liber, la iarbă verde sau în parcuri, odată cu instalarea sezonului cald. „Cel mai bun mod de a vă proteja împotriva bolilor provocate de căpuşe este să vă feriţi de contactul cu acestea atunci când ieşiţi în aer liber, la iarbă verde. Pentru aceasta, este bine să vă acoperiţi pielea, mai ales picioarele, cu haine de culoare deschisă, dacă aveţi părul lung ţineţi-l strâns sau acoperit. Dacă s-au găsit cumva căpuşe ataşate pe tegumente, ele se pot fixa fără să le simţim, este indicat ca acestea să fie scoase la un serviciu medical”, a declarat dr. Daniela Rahotă, director executiv al DSP Bihor, citată de Agerpres.
Medicii recomandă să desprindem cu atenție căpuşele, cu ajutorul unei pensete, de preferat cât mai aproape de piele. Se trage uşor, iar aceasta va ieşi singură, fără vreun disconfort major. După îndepărtarea căpuşei trebuie spălată bine zona respectivă cu apă şi săpun şi apoi trebuie aplicată tinctură de iod. Dacă insecta nu a fost îndepărtată corespunzător, există riscul ca în timpul manevrei capul acesteia să rămână înfipt în piele, putând provoca infecţii puternice.
Căpuşele sunt insecte parazite, minuscule, care pot transmite boli grave, cum ar fi: boala Lyme (numită şi borelioză) sau meningoencefalita. Principalele semne ale infectării sunt durerea, roşeaţa şi tumefierea (umflarea) locului muşcăturii, uneori pot apărea vezicule însoţite de mâncărime. E posibil ca muşcătura să cauzeze oboseală, greaţă şi vărsături, amorţeală, dificultăţi de mişcare, dureri de cap, febră, frisoane, slăbiciuni musculare şi pierderea poftei de mâncare, semne asemănătoare gripei.