Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Descoperire importantă pentru tratarea leucemiei
Cercetătorii australieni au descoperit că leucemia acută mieloidă, o formă agresivă de cancer al sângelui, reușește să păcălească sistemul imunitar cu ajutorul unei proteine cunoscute sub denumirea MHC clasa II. Descoperirea lor deschide posibilități în tratarea acestei boli oncologice, relatează agenția de presă chineză Xinhua.
Prin inhibarea proteinei MHC clasa II, care joacă un rol-cheie în inducerea unui răspuns imun dobândit, celulele canceroase nu mai pot fi identificate de sistemul imunitar și, astfel, organismul nu mai poate lupta împotriva lor.
Autorii descoperirii, cercetătorii de la Universitatea Națională Australiană și de la Centrul oncologic Peter MacCallum, sunt optimiști deoarece, pe baza descoperirii lor, poate fi dezvoltat un tratament revoluționar prin care proteina MHC clasa II să fie reactivată și, astfel, sistemul imunitar să poată detecta și distruge celulele canceroase.
„Utilizând tehnologia de ultimă oră CRISPR în materie de modificări genetice, am observat că un anumit grup de proteine, denumite complexul CtBP, sunt cele care joacă un rol-cheie în inhibarea proteinei MHC și apariția leucemiei acute mieloide și a altor forme de cancer. Important pentru dezvoltarea unor noi tratamente este faptul că inhibarea complexului CtBP, folosind anumite medicamente, a avut ca efect restabilirea nivelului de proteine MHC clasa II și a îmbunătățit capacitatea celulelor sistemului imunitar de a distruge celulele tumorale”, spune unul dintre autorii descoperirii, Marian Burr.
Statisticile arată că leucemia acută mieloidă afectează cel mai frecvent persoanele cu vârste peste 60 de ani și în mai mult de 70% dintre cazuri provoacă decesul în cel mult 5 ani de la diagnosticare. Descoperirea cercetătorilor australieni ar putea fi de ajutor și pentru dezvoltarea de tratamente noi pentru alte forme de cancer. La ora actuală, posibilitatea cea mai eficientă de tratament este transplantul de măduvă osoasă, dar în aproape jumătate din cazuri leucemia acută mieloidă poate recidiva după intervenție. (I. M.)