Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Deshidratarea în anotimpul cald
Odată cu venirea anotimpului cald, ne confruntăm cu un proces strâns legat de temperaturile ridicate înregistrate pe parcursul verii în ultimii ani şi care, în ultima vreme, a căpătat o amploare deosebită. Este vorba despre deshidratare. În cele ce urmează vă vom prezenta câteva sfaturi despre cum să preveniţi acest fenomen în zilele caniculare.
Prin termenul „deshidratare“ se înţelege pierderea unei cantităţi însemnate de apă, în special prin transpiraţie abundentă, din corpul omenesc. Mai există şi alte tipuri de deshidratare, cauzate de o stare diareică prelungită sau de pierderea unei cantităţi însemnate de apă prin urină. Apa are un rol esenţial în organism, fiind foarte importantă în toate procesele metabolice care se desfăşoară la nivelul celulelor şi al ţesuturilor. Corpul nostru este alcătuit 70% din apă, iar menţinerea acestui procent este extrem de importantă în desfăşurarea funcţiilor vitale ale organismului. Aportul fundamental al apei în organism este arătat şi de procentul mare în care aceasta intră în alcătuirea diferitelor organe. De exemplu, muşchii sunt alcătuiţi 50% din apă, pielea are apă în proporţie de 20%, iar sângele de 10%. Temperaturile extreme din timpul verii supraîncălzesc organismul, dar acesta este capabil să-şi păstreze temperatura optimă prin declanşarea unor mecanisme de termoreglare. Cu cât este mai cald, cu atât transpiraţia este mai abundentă, iar pierderea de apă este mai mare. Transpiraţia este un proces fiziologic normal, prin care organismul îşi menţine temperatura constantă, în condiţiile unei temperaturi exterioare ridicate. Aceasta reprezintă rezultatul glandelor sudoripare ale pielii, ce elimină o anumită cantitate de apă, în care sunt dizolvate diferite săruri. Cantitatea excesivă de apă eliminată trebuie înlocuită, pentru ca organele noastre să funcţioneze corect. În cazul în care această cantitate de apă nu este înlocuită, apare deshidratarea. Cum evităm deshidratarea? Pentru evitarea acestui fenomen, specialiştii recomandă consumul unei cantităţi importante de apă, zilnic, dar, atenţie, nu de la gheaţă, şi interzic cu tărie consumul cafelei, al băuturilor alcoolice, dar şi al celor acidulate, care, contrar publicităţii, accentuează deshidratarea organismului. Deshidratarea poate apărea la orice vârstă, dar este mai periculoasă în cazul nou-născuţilor, al copiilor şi al vârstnicilor. Totodată, aceasta poate cunoaşte forme de manifestare simple, dar şi severe. Primele simptome, mai uşoare, ale deshidratării constau în uscarea gurii şi în dureri de cap. În cazul în care nu se asigură necesarul de apă al organismului, apar crampele musculare, stările de ameţeală şi oboseală, dar şi prelungirea intervalelor de timp între urinări, în acest ultim caz fiind perturbată eliminarea toxinelor din organism. Toate aceste simptome necesită o atenţie sporită, iar prezentarea la medic este obligatorie. Un rol foarte important în prevenirea deshidratării îl are consumul de fructe şi legume, care aduc în plus şi o cantitate de vitamine organismului. Ceaiul este recomandat în această perioadă deoarece are proprietatea de a hidrata organismul, este revigorant, având un rol benefic asupra sănătăţii noastre. Poate cel mai răcoritor şi mai hidratant ceai al verii este ceaiul de mentă, amestecat cu cel verde. Măsuri esenţiale sunt şi evitarea ieşirii în soare în orele de vârf ale zilei, precum şi purtatul unei ţinute lejere.