Se știe faptul că, pe lângă efectele benefice, orice medicament are și efecte adverse. Invitat la Medica TV să vorbească despre cauzele bolilor oncologice diagnosticate tot mai frecvent în cazul tinerilor,
Despre adaptarea circulatorie şi digestivă a nou-născutului, după naştere
Adaptarea circulatorie şi cea digestivă la mediul extrauterin, imediat după naştere, prezintă o importanţă vitală pentru buna stare de sănătate a nou-născutului, ajutând organismul acestuia în efortul său de a-şi câştiga independenţa.
Odată cu ligatura cordonului ombilical şi iniţierea primei respiraţii are loc şi schimbarea sistemului circulator, de la circulaţia feto-placentară la cea definitivă, proprie vieţii extrauterine. După întreruperea circulaţiei ombilicale, se produce separarea funcţională şi apoi anatomică dintre partea dreaptă şi cea stângă a inimii. Bătăile inimii îşi păstrează caracterul din timpul vieţii intrauterine pentru o perioadă de timp, înregistrându-se o frecvenţă atrio-ventriculară de 120-180 pe minut. Cianoza prezentă imediat la naştere este cauzată doar în anumite cazuri de o malformaţie cardiacă foarte gravă. De cele mai multe ori poate fi determinată de o suferinţă cerebrală, de tulburări metabolice sau de apariţia detresei respiratorii. Adaptarea digestivă este realizată în funcţie de gradul de dezvoltare morfo-funcţională a aparatului digestiv. Din acest punct de vedere, laptele de mamă reprezintă alimentul ideal pentru nou-născut şi sugar, în primele luni de viaţă. Între laptele matern şi capacitatea digestivă există relaţii de adaptare reciprocă, impuse genetic. De aceea, administrarea unui produs dietetic trebuie să aibă ca model de referinţă, în compoziţia sa, compoziţia laptelui de mamă. Ingerarea laptelui de mamă se face prin supt, care este un reflex spontan şi viguros, declanşat de alimentaţie. În următoarele zile reflexul suptului, care face parte din automatismele primare, se poate pierde cu foarte mare uşurinţă, prin întârzierea punerii la sân a nou-născutului şi prin mijlocirea altor modalităţi de alimentaţie (de exemplu, alimentaţia cu biberonul, căruia i se adaptează o tetină). Efortul suptului la sân este de 10 ori mai mare decât la tetină. Tubul digestiv este lipsit iniţial de prezenţa florei microbiene. Posibilitatea pătrunderii germenilor în tubul digestiv poate avea loc în timpul travaliului. Alimentaţia nou-născutului la termen va începe imediat după naştere, prin punerea sa la sân. În condiţiile unei secreţii lactate satisfăcătoare, suptul este viguros la un interval de 3-4 ore. Renunţarea cu uşurinţă la alimentaţia naturală este o mare greşeală. Laptele de mamă este ideal pentru nou-născut, de aceea alimentaţia naturală este bine să fie menţinută până la vârsta de 6 luni, după care se va începe diversificarea. Nou-născutul alimentat artificial are o toleranţă digestivă foarte scăzută faţă de toate produsele de lapte, mai puţin faţă de laptele matern, poate prezenta tulburări digestive şi se poate îmbolnăvi mult mai uşor.