Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Despre efectele benefice ale „laptelui vegetal“

Despre efectele benefice ale „laptelui vegetal“

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Constantin Milică - 12 August 2012

Nu greşim dacă spunem că, în această perioadă, cea mai mare atenţie se acordă viilor, ale căror roade, respectiv strugurii sunt aşteptaţi să intre în pârg pentru a fi consumaţi atât în stare proaspătă, cât şi sub formă de must - "laptele vegetal".

Strugurii se recoltează la maturitate, în lunile august - octombrie, pe timp însorit, fără ploaie şi fără vânt puternic. Există un mare număr de soiuri şi varietăţi, unele destinate consumului la masă, iar altele pentru vinificaţie.

Fiind uşor asimilabili, strugurii reprezintă excelente produse energetice, musculare şi nervoase pentru organism, apoi remineralizante foarte bune, antitoxice, stimulente şi decongestive pentru ficat. În egală măsură sunt diuretice, laxative şi răcoritoare.

Datorită acestor calităţi, strugurii prezintă o eficacitate foarte ridicată în tratarea următoarelor boli:

- anemie, convalescenţă, demineralizare, rahitism, astenie şi surmenaj;

- tulburări digestive, gastrite, congestia ficatului şi splinei, constipaţie cronică, litiază biliară, mărirea secreţiei, enterite, dizenterie, intoxicaţii cu mercur sau plumb, hemoroizi;

- reumatism, artritism, gută;

- tuse convulsivă, astm bronşic, stări febrile, iritaţii ale căilor respiratorii, tuberculoză pulmonară;

- hipertensiune arterială, ateroscleroză coronariană;

- nefrite, litiază renală, azotemie, edeme renale, eliminarea acidului uric;

- obezitate;

- favorizarea acuităţii vizuale;

- dermatoze, acnee şi reîntinerire cutanată.

Cura de struguri proaspeţi durează 3-4 săptămâni şi constă din consumul zilnic a 1-2 kg struguri bine spălaţi pentru a îndepărta substanţele pesticide folosite la tratamentele anterioare ale viei. Doza zilnică se împarte în trei părţi: câte o treime luate cu o oră înainte de micul dejun şi înainte de cele două mese principale. În obezitate se recomandă ca din 10 zile să se consume numai struguri timp de 2 zile.

Sucul de struguri, obţinut prin prelucrarea primară a strugurilor ajunşi la maturitate, are o valoare nutritivă foarte ridicată, analizele demonstrând că este superior laptelui prin conţinutul în zahăr, materii azotate, săruri minerale şi prin valoarea calorică de peste 900 calorii la 1 kg. Pe acest considerent, mustul din struguri a fost denumit "laptele vegetal".

Principalele proprietăţi terapeutice sunt: tonice-aperitive, nutritive, depurative, stomahice, diuretice, laxative şi excelent remineralizante, pentru care se recomandă în:

- anemie, convalescenţă;

- tulburări digestive, acidoză, afecţiuni hepatobiliare;

- colesterolemie, obezitate;

- reumatism, gută;

- insuficienţă cardiacă;

- calmarea durerilor.

În caz de intoxicare, se bea câte 1 litru must nefermentat timp de câteva zile consecutiv. La obezitate se consumă zilnic câte 700-1500 ml, timp de 1-2 zile pe săptămână.

Cura cu must din struguri de bună calitate durează 3-4 săptămâni şi constă din consumul a 3 pahare pe zi, din care jumătate din cantitate se ia dimineaţa, pe nemâncate, iar restul la cele două mese principale.