Atunci când metodele de investigație devin insuficiente pentru o diagnosticare corectă, intervine biopsia, cea mai eficientă investigație prin care medicul poate să confirme sau să excludă existența unor
Despre factorii de risc cardiovascular
Factorii de risc reprezintă condiţii ce se asociază în a dezvolta o afecţiune cardiovasculară, în România acest tip de afecţiuni fiind printre primele cauze de mortalitate.
Ateroscleroza reprezintă principala cauză a bolilor cardiovasculare şi constă în îngroşarea difuză sau localizată a pretelui arterelor cu grăsimi, în principal colesterol. Arterele sunt vase ce transportă sângele de la inimă în tot corpul. Îngroşarea peretelui arterial determină reducerea diametrului arterei, implicit a fluxului sângelui, până la oprirea sa. Obstruarea unei artere are drept consecinţă infarctul. În cazul în care, din cauza îngroşării arterelor, se produce o diminuare a circulaţiei sângelui sub necesităţile organului, apare ischemia. Manifestarea comună a infarctului şi a ischemiei este durerea. Ateroscleroza debutează de la vârstă tânără şi evoluează în tăcere pe parcursul vieţii. Prin educaţie sanitară factorii de risc pot fi cunoscuţi, dând posibilitatea pacienţilor să-i evite sau să-i elimine. Sunt însă şi lucruri care nu pot fi evitate: vârsta, sexul, istoricul familial de boli cardiovasculare. În concluzie, unii factori de risc cardiovascular nu pot fi influenţaţi, alţii pot fi influenţaţi, dar există şi factori de protecţie. Factori de risc ce nu pot fi influenţaţi: vârsta, sexul, ereditatea. Factori de risc ce pot fi influenţaţi: hipertensiunea arterială, hipercolesterolemie, diabetul zaharat, fumatul, obezitatea, sedentarismul, stresul, depresia. Factori de protecţie: HDL colesterol, activitate fizică, estrogen. Vârsta - riscul creşte odată cu înaintarea în vârstă. Sunt vizaţi bărbaţii peste 45 de ani şi femeile peste 55 de ani. Sexul - bărbaţii prezintă un risc mai ridicat de a face boli cardiovasculare decât femeile. Ereditatea - se consideră că poate fi transmisă o predispoziţie de îmbătrânire, care, împreună cu anumiţi factori de mediu şi obiceiuri comune, poate să favorizeze apariţia bolii. Din cele expuse până acum, o concluzie trebuie reţinută: în jurul vârstei de 50 de ani este bine să vă adresaţi medicului de familie, care vă poate evalua riscul cardiovascular, ţinând seama de: vârstă, sex, statutul de fumător, valoarea colesterolului şi a tensiunii arteriale. În rubrica de săptămâna viitoare vă vom prezenta factorii de risc cardiovascular pe care îi putem evita pentru a avea o inimă puternică şi o stare de sănătate bună.