Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Despre importanţa alăptării la sân
▲ Toate studiile în domeniu arată că alăptarea la sân aduce copilului toată hrana de care are nevoie în primele luni de viaţă, îi întăreşte sistemul imunitar şi îi scade riscurile de a dobândi diferite infecţii ▲ În timp, laptele matern îşi adaptează compoziţia nutriţională în funcţie de necesităţile sugarului ▲
Alăptarea semnifică hrănirea bebeluşului la sân cu lapte matern. Laptele matern reprezintă alimentul perfect pentru nou-născut şi sugar şi este recomandat de către medici până la vârsta de un an (chiar şi doi în ţările sărace, în care alimentaţia artificială este mai greu accesibilă). Copiii alimentaţi la sân sunt mai sănătoşi şi mai rezistenţi la infecţii, datorită conţinutului bogat al laptelui matern în anticorpi, factori antibacterieni (lactoferină, imunoglobulina A). De asemenea, sunt mai puţin expuşi bolii diareice acute, enterocolitei ulcero-hemoragice, reacţiilor alergice (cum sunt cele care se manifestă la proteinele laptelui de vacă), virozelor respiratorii şi complicaţiilor acestora (otite medii, bronşiolite, pneumonii), cât şi infecţiilor urinare. Pe termen lung s-a constat o mai bună dezvoltare neuro-psihomotorie, cât şi un nivel mai ridicat al inteligenţei, explicaţia constând în conţinu-tul ridicat în aminoacizi esenţiali şi acizi graşi esenţiali ce intră în structura ţesutului nervos. Desigur, există şi situaţii în care alăptarea este contraindicată: atunci când mama este infectată cu HIV, tuberculoză, virus hepatitic B sau C, când este consumatoare de droguri, de alcool, când este fumătoare, sau dacă se află sub tratament cu medicamente ce se elimină prin lapte şi sunt toxice pentru copil. Şi pentru mamă există beneficii importante dacă alege să alăpteze bebeluşul la sân. Astfel, se crează o strânsă legătură afectivă cu nou-născutul, se instalează mai rapid instinctul matern, datorită eliberării de hormoni prin reflexul de supt (oxitocină, endorfine). Oxitocina determină şi contracţia uterului după naştere, prevenind apariţia hemoragiilor. Alăptarea are rol preventiv pentru cancerul de ovar, endometru şi ameliorează endometrioza, ajută mama să-şi îndepărteze excesul de greutate având şi efect de întărire şi remineralizare a oaselor cu prevenirea osteoporozei. Toate aceste beneficii au condus la recomandarea OMS ca bebeluşul să poată fi hrănit la sân pînă la 2 ani, iar până la 6 luni să fie alimentat exclusiv prin alăptare, desigur, cu excepţiile enumerate mai sus.