Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Despre puterile terapeutice ale tătănesei
În fitoterapie, tătăneasa a fost utilizată cu bune rezultate încă din vechime, în mod special în bolile de stomac și în cele de la nivelul căilor respiratorii. Puterea sa tămăduitoare vine din proprietățile cicatrizante, antiinflamatoare și expectorante pe care le deține. Medicina naturistă recomandă o serie întreagă de preparate cu acțiuni specifice diverselor afecțiuni.
Tătăneasa are multiple efecte terapeutice: expectorante, emoliente, antitusive, calmante (datorită mucilagiilor), anticanceroase, antitumorale, cicatrizante, antiinflamatoare, astringente, decongestive, regeneratoare de țesuturi (datorită alantoinei); antispastice, antidiareice, antidizenterice, hemostatice, antimitotice, imunostimulatoare.
Medicina naturistă recomandă o serie întreagă de preparate cu acțiuni specifice în: afecțiuni respiratorii: bronșite, tuse spastică, pneumonie, pleurezie, astm bronșic, tuberculoză; afecțiuni digestive: ulcer gastric și duodenal, gastrite hiperacide, colici abdominali, boli de ficat și vezică biliară, diaree, dizenterie, hemoragii digestive, hemoroizi; circulație periferică deficitară, purificarea sângelui, psoriazis, diabet; boli de rinichi; reumatism, gută, artrite, spondilite, discopatii, paralizii; abcese dentare, gingivite, dureri în gât, inflamații bucale, sinuzită; afecțiuni dermatice: răni, arsuri, inflamații, fracturi, contuzii, echimoze, ulcerații varicoase, furunculi, inflamații ale încheieturilor, înțepături de insecte, cancer de piele și mamar.
Preparate pentru uz intern
Infuzie dintr-o lingură de frunze uscate la 250 ml de apă clocotită; se lasă să infuzeze cinci minute, se strecoară și se beau două-trei căni pe zi, cu înghițituri rare, având acțiune calmantă și cicatrizantă în ulcer gastric. Efectul crește dacă se folosește amestecul din 100 g de frunze de tătăneasă + 50 g de flori de gălbenele + 50 g de troscot; infuzie din două lingurițe de rădăcini uscate și măcinate, care se țin peste noapte în 250 ml de apă rece; dimineața se încălzește ușor, se strecoară și se beau două-trei ceaiuri pe zi, cu înghițituri rare, având efecte în bronșite, hemoragii interne și alte afecțiuni digestive; decoct dintr-o linguriță de rădăcini uscate și măcinate la 250 ml de apă rece; se fierbe 20 de minute, se strecoară și se beau două-trei căni pe zi, după mesele principale, cu efect calmant și expectorant în bronșite, tuse, gastrite hiperacide, ulcer gastric și duodenal; decoct din 20 g de pulbere de rădăcini într-un litru de apă rece; se fierbe 10-15 minute, se lasă să infuzeze 10 minute, se strecoară, se îndulcește și se beau două-trei ceaiuri pe zi în tuse, hemoptizie, tuberculoză, diaree, dizenterie, hemoroizi, gută. În afecțiunile respiratorii, efectul crește prin combinare cu pătlagină, nalbă și tei; sirop de tătăneasă, din 200 g de rădăcini și rizomi uscați și măcinați într-un litru de apă fierbinte; se lasă să macereze 12 ore, se strecoară, se adaugă o cantitate triplă de zahăr și se fierbe la foc lent până se obține un sirop concentrat. Se consumă câte patru- cinci linguri pe zi, în afecțiuni respiratorii.
Preparate pentru uz extern
Decoct concentrat din 20 g de rădăcini uscate și măcinate la un litru de apă rece sau două-trei linguri de pulbere la 250 ml de apă; se fierbe 5-10 minute, se strecoară și se folosește sub formă de comprese, cu rol decongestiv, astringent și cicatrizant în arsuri, plăgi, inflamații, ulcer varicos, hemoroizi, gută, tenuri iritate și grase; tinctură din pulbere de rădăcini pusă într-o sticlă cu alcool de 40º; se lasă la macerat 14 zile, se strecoară și se folosește ca frecții în reumatism, artrite, contuzii, fracturi și echimoze; gargarisme cu infuzie din 40 g de amestec, în părți egale, cu rădăcini de tătăneasă, flori de mușețel, herba de coada șoricelului și de pelin la un litru de apă clocotită; după infuzare 10 minute, se strecoară și se fac spălături bucale în abcese dentare, stomatite și angine.
Comprese cu macerat din 150-200 g de rădăcini la un litru de apă; se lasă la macerat 12 ore, se strecoară și se folosește în dermatite, plăgi, eczeme, psoriazis, zona Zoster, fracturi de mâini sau picioare; unguent de tătăneasă din 100 g de pulbere de rădăcini care se opăresc cu 300 g de untură de porc; se lasă să macereze 10-12 ore într-un vas acoperit, se reîncălzește și se strecoară printr-o pânză sau sită deasă. Se toarnă în borcane mici, care se păstrează în frigider și se folosește în ulcer varicos, plăgi atone, varice sângerânde, ulcer de gambă și hemoroizi.
Alifie de tătăneasă, din 50 g de rădăcini uscate și măcinate, care se pun la macerat în apă rece, timp de două ore. Separat se topesc 25 g de ceară de albine, în care se adaugă 100 ml de ulei de floarea-soarelui și rădăcinile macerate. Se lasă acoperit timp de șase ore, se reîncălzește, se strecoară și se păstrează în borcane ținute la frigider, din care se aplică pe piele pentru proprietăți antiinflamatoare și cicatrizante în ulcer varicos, răni greu vindecabile, contuzii, hematoame, distorsii, traumatisme provocate în accidente sau în competiții sportive.
Alifie de tătăneasă, din 50 g de rădăcini uscate și măcinate, care se pun la macerat în apă rece, timp de două ore. Separat se topesc 25 g de ceară de albine, în care se adaugă 100 ml de ulei de floarea-soarelui și rădăcinile macerate. Se lasă acoperit timp de șase ore, se reîncălzește, se strecoară și se păstrează în borcane ținute la frigider, din care se aplică pe piele pentru proprietăți antiinflamatoare și cicatrizante în ulcer varicos, răni greu vindecabile, contuzii, hematoame, distorsii, traumatisme provocate în accidente sau în competiții sportive.
Alifie cu 12 g de extract fluid din rădăcini de tătăneasă + 20 picături de esență de bergamote + 20 g de oxid de zinc + 10 g de lanolină + 30 g de vaselină; se amestecă până la omogenizare și se folosește în vindecarea rănilor, în ulcerații și ulcer varicos.
Atenție! După tratamentele externe trebuie evitată expunerea la soare, întrucât pot apărea dermatite de contact destul de grave.