Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Despre regimul alimentar al celor care suferă de obezitate
Obezitatea a devenit una dintre cele mai serioase probleme de sănătate publică, mai frecventă în mediul urban decât în cel rural. În terapia excesului ponderal sunt recomandate cure de 10-20 de zile cu legume şi fructe proaspete, sucuri de crudităţi şi fructe prelucrate.
Această afecţiune s-a extins la acest început de mileniu, îndeosebi în rândul femeilor aflate în fazele critice ale activităţii hormonale (pubertate, sarcină, alăptare, menopauză) sau în perioada de convalescenţă după o operaţie sau o boală infecţioasă. În timpul acestor explozii hormonale au loc modificări radicale de ordin psihic, neuro-endocrinic, sociale, de alimentaţie şi de comportament (sedentarism, stres), cu urmări greu de remediat. Obezitatea se defineşte printr-o stare patologică nutriţional-metabolică, cu depuneri de grăsimi în stratul subepidermic, însoţite de creşterea anormală a greutăţii corporale, ca urmare a unui aport excesiv de calorii, în comparaţie cu un consum energetic subnormal. Regimul alimentar constituie pârghia principală de prevenire şi combatere a tendinţei de îngrăşare prin depăşirea plafoanelor de greutate corporală. Cunoscând aceste plafoane, pacientul va fi conştient că pentru o perioadă de durată (săptămâni sau luni) va trebui să adopte o dietă alimentară hipocalorică, destul de severă, prin renunţare la multe din plăcerile gustative. Alimentele recomandate: - carne slabă de vacă, viţel şi pasăre (fiartă sau friptă); - peşte slab (şalău, ştiucă, biban, lin, păstrăv); - supe de legume, de lapte smântânit, chimen, borşuri de legume; - lapte degresat, iaurt, urdă, brânză de vaci nesărată, telemea de primăvară; - ouă fierte (două pe zi în lipsa cărnii sau trei pe săptămână); - uleiuri vegetale (20-30 g pe zi) în salate; - sare în cantitate maximă de 5 g pe zi; - pâine intermediară sau graham (max. 120 g pe zi) sau 3 chifle, uneori înlocuite cu mămăligă (40-50 g); - condimente din plante aromatice (cimbru, tarhon, mărar, pătrunjel verde, leuştean, dafin, chimen); - deserturi numai din fructe proaspete sau compoturi îndulcite cu zaharină; - apă potabilă în cantitate de 1,5 - 2 litri pe zi (băută între mese) pentru creşterea diurezei şi eliminarea toxinelor din organism. Produsele alimentare consumate zilnic vor totaliza 1.500-2.000 calorii, repartizate în 5 mese (la orele 8:00, 11:00, 14:00, 17:00, 20:00). În terapia excesului ponderal sunt recomandate cure de 10-20 de zile cu legume şi fructe proaspete, sucuri de crudităţi şi fructe prelucrate, care deţin reale calităţi prin valorile reduse şi prin diverse proprietăţi medicinale. Acestea au o putere calorică redusă şi asigură, aproape în întregime, necesarul de vitamine naturale (C, B, A, D, PP) şi de săruri minerale (potasiu, magneziu, fier, calciu, fosfor şi altele). Având un volum mare, pot umple uşor stomacul, iar prin conţinutul ridicat de celuloză, dau senzaţia de saţietate. Este indicat ca unele legume şi fructe să fie servite rase sau bine mărunţite pentru ca celuloza să nu devină iritantă pentru tubul digestiv.