Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Despre sănătate şi jocuri, în vacanţa mare
Perioada mare de timp din vacanţa de vară poate fi eficient utilizată de către copii pentru repaus şi odihnă, dar şi pentru activităţi care să le solicite inteligenţa, energia şi să le dea satisfacţia unor lucruri realizate prin forţe proprii. De asemenea, este bine ca în această vacanţă părinţii să rezolve problemele de sănătate ale copiilor.
De câteva săptămâni a început vacanţa mare, o perioadă bine-venită după un an de muncă cu emoţii inerente, cu program fix de trezire şi de culcare, de dus şi venit de la şcoală şi nu întotdeauna pentru mulţi comod. Mai ales pentru copiii de la oraş şi îndeosebi în familiile în care părinţii nu au posibilităţi materiale deosebite, vacanţa se va limita la străzile cartierului, cu atmosfera sa caracteristică, în parcul cel mai apropiat, în familie sau la televizor. Cu toate acestea, şi pentru vacanţă părinţii şi copiii trebuie să fixeze un program de activitate, pe care să-l şi respecte. În această perioadă este indicat să fie rezolvate problemele de sănătate amânate. Copilul trebuie să doarmă şi să mănânce suficient, după cum îi cere organismul. În al doilea rând, el trebuie să aibă un program la libera sa alegere, pentru a-i dezvolta spiritul de iniţiativă şi pentru ca acesta să fie bucuros că este stăpân pe sine. Bineînţeles, fără a depăşi ceea ce este permis unui copil. În timpul liber se pot afla noutăţi, se pot acumula cunoştinţe în mod agreabil. Copiii pot recurge la cititul de cărţi, fie din biblioteca personală, fie împrumutate. De asemenea, din proprie iniţiativă, copiii pot face vizite la un muzeu, la o expoziţie sau un spectacol. A reciti cărţile de şcoală, chiar şi în ultimele săptămâni de vacanţă sunt preocupări caracteristice unui om serios şi care se pregăteşte să intre în viaţă. Un lucru recomandat pentru copii este ca aceştia să schimbe mediul în care au stat, plecând pentru câteva zile sau săptămâni într-o altă localitate, de preferinţă la ţară. Aici, aceştia trebuie antrenaţi în activităţi lucrative, mai ales pentru cei de la oraş aceasta fiind o cale de a le umple timpul şi de a avea o măsură a muncii lor. Ei pot participa la culesul fructelor de sezon, la muncile agricole sau la culesul florilor şi plantelor medicinale din împrejurimile localităţilor. Şi copiii de la ţară trebuie să se bucure de vacanţă. Muncile la care au fost solicitaţi de altfel şi în timpul şcolii trebuie să fie însă pe măsura puterilor lor şi respectându-le copilăria.