Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Despre tumorile benigne ale laringelui
Tumorile benigne ale laringelui se dezvoltă din ţesuturile normale ale laringelui sau din resturi embrionare. Aceste tumori nu infiltrează ţesuturile, nu dau metastaze şi au o evoluţie foarte lentă.
Diagnosticul pozitiv se pune pe baza simptomatologiei (răguşeală persistentă, tulburări de respiraţie, dureri de gât), completat de examenul obiectiv al laringelui şi de examenul anatomopatologic al fragmentului recoltat prin biopsie sau al formaţiunii extirpate. În cele ce urmează vom prezenta câteva tipuri de astfel de tumori, insistând asupra cauzelor determinante şi asupra posibilităţilor de tratament. Polipul laringian se dezvoltă în treimea anterioară a corzii vocale, la examenul laringoscopic apărând ca o formaţiune tumorală roşie-violacee, netedă. Cauza apariţiei acestui polip este reprezentată de o infecţie virală cu papilomavirusuri, fiind mai des întâlnit la copii, unde se dezvoltă pe toată întinderea laringelui (papilomatoza difuză), având tendinţa de invadare bilaterală şi recidivă după extirpare. La adult, papiloamele sunt localizate şi unice şi au o evoluţie către cornificare, fiind considerate stări precanceroase. Tratamentul este microchirurgical şi constă în îndepărtarea pe cale endoscopică. În ultimul timp se discută tot mai mult despre eficacitatea administrării de interferon alfa, de vaccin autogen sau de madicamente antivirale, cu rezultate îndoielnice, însă. Nodulii vocali sunt leziuni produse de traumele mecanice şi de frecarea unei corzi vocale de cealaltă. Aceştia sunt situaţi la unirea treimii anterioare cu cea medie a corzii vocale, regiune unde vibraţiile cordale au cea mai mare amplitudine în timpul vorbirii. În apariţia acestora mai sunt incriminate: o proastă igienă vocală, eforturi vocale prelungite şi necontrolate, pe fondul unor tulburări metabolice şi endocrine. Apar mai frecvent la sexul feminin. Tratamentul este ortofonic (de recuperare vocală), în stadiul iniţial şi medicamentos, cu insulină şi aerosoli în stadiile mai avansate. În cazul transformării fibroase a nodulilor, se intervine chirurgical, pe cale endoscopică (îndepărtarea nodulilor). Tumorile chistice ale laringelui sunt tumori încapsulate, cu conţinut lichid şi căptuşit în interior cu epiteliu secretor. Chisturile congenitale se manifestă prin cornaj (zgomot auzit odată cu respiraţia, determinat de trecerea aerului prin laringele ce are această patologie), însoţit de accese de dispnee şi tulburări la înghiţit. Examenul laringelui evidenţiază chistul cenuşiu-gălbui, acoperit de o mucoasă translucidă. Tratamentul constă în îndepărtarea lui pe cale endoscopică sau latero-cervicală externă.