Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Despre virtuţile tămăduitoare ale arborelui de nucşoare

Despre virtuţile tămăduitoare ale arborelui de nucşoare

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Constantin Milică - 18 Octombrie 2011

Originar din Insulele Moluce, din estul Indoneziei, arborele de nucşoare reprezintă unul dintre cei mai răspândiţi arbori cu virtuţi condimentare din întreaga lume. De asemenea, organele vegetale ale acestui arbore sunt utilizate cu efecte bune şi în fitoterapie.

Din fructele arborelui, recoltate în lunile iulie-august, se separă sâmburele, care este un condiment foarte mult apreciat, având o aromă puternică şi gust picant, dulce, uşor amărui, datorat conţinutului ridicat în ulei eteric, şi un ulei gras, aromatic (untul de nucşoară).

În sâmburi există ulei eteric, ulei gras, pectine şi substanţe colorante. Sâmburii de calitate superioară se folosesc drept condimente, iar sâmburii de categorie inferioară intră la extragerea uleiului eteric.

Proprietăţile terapeutice sunt datorate componentelor biochimice existente în uleiul volatil:

- digestive, carminative, antiseptice, bactericide, vermifuge;

- calmante, sedative, tonice, somnifere;

- antitusive, antinevralgice;

- excitante, stimulente, euforizante (în doze moderate);

- antioxidante;

- antireumatismale, antiinflamatoare;

- aromatice, condimentare.

În bolile gastrointestinale, nucşoara favorizează digestia prin stimularea producerii de suc gastric, ajută la peristaltismul intestinelor, combate durerile de stomac, diareea, crampele, paraziţii intestinali, împiedică fermentaţiile intestinale şi stimulează pofta de mâncare.

De asemenea, combate stenozarea şi rigidizarea arterelor şi inhibă formarea cheagurilor de sânge, asigurând astfel fluidizarea circulaţiei sanguine.

Nucşoara reduce conţinutul de colesterol nociv (LDL) şi depozitele grase din jurul ficatului, inimii şi aortei.

La nivelul sistemului nervos acţionează prin evitarea stărilor de stres, ameţeli, dureri de cap, insomnii, oboseală, anxietate şi rău de mare.

Una dintre cele mai importante proprietăţi ale nucşoarei constă în stimularea sistemului imunitar, prin creşterea rezistenţei organismului la infecţii virale şi bacteriene.

În uz extern nucşoara are numeroase utilizări, având rol condimentar în preparatele culinare mai greu digerabile, cum ar fi: mezelurile, carnea grasă, untura, slănina, conservele din carne, supe concentrate cu carne de porc sau vită, sosuri, preparate calde cu caşcaval, budinci, prăjituri, dulciuri, produse de patiserie şi panificaţie, compoturi.

Atenţie însă! Consumată în exces, nucşoara are efecte narcotice, dând senzaţii de beţie, convulsii, delir. De aceea, nu este reocmandată spre consum femeilor însărcinate sau mamelor care alăptează.

În scopuri terapeutice se folosesc infuzii, tincturi, ulei eteric şi unt de nucşoară. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de seminţe pistae la 200 ml de apă clocotită; se infuzează acoperit 10 minute, se strecoară şi se beau câte trei căni, înainte de mesele principale, ajutând digestia, alinând durerile de stomac şi crampele stomacale.