Una dintre problemele cu care se pot confrunta viitoarele mame este diabetul gestațional, care dispare în mod normal după nașterea copilului, dar crește riscul mamei de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 pe
Detoxifierea organismului după alimentaţia de sărbători
Consumul în exces de grăsimi animale, dulciuri şi băuturi alcoolice, specifice alimentaţiei din perioada sărbătorilor de iarnă, produc, după cum se ştie, efecte negative asupra sănătăţii organismului. De aceea, este recomandabil ca persoanele care suferă deja de anumite afecţiuni să mănânce cu moderaţie bucate tradiţionale, să consume multe legume şi fructe proaspete şi, atunci când simt nevoia, să recurgă chiar la o cură de detoxifiere, adoptând un regim alimentar uşor.
După sărbătorile de iarnă, bogate în mâncăruri tradiţionale, apar şi unele neplăceri organice, de care e bine să vă îngrijiţi imediat.
În primul rând, vechile suferinţe răbufnesc în această perioadă, însă sunt neglijate în mare parte, pentru a face faţă pregătirilor intense. Există însă şi persoane care nu au probleme de sănătate şi care se resimt după două săptămâni de sărbători. Deşi mesele sunt încă încărcate, senzaţia de preaplin, de greaţă şi alte simptome specifice afecţiunilor digestive ridică adevărate probleme. Printre acestea se numără durerile groaznice de cap, dureri de stomac, senzaţie de amar în gură şi oboseală.
În alte cazuri, după alimente prea fierbinţi, prea iuţi sau prea acre, apar ulcere sau chiar hemoragii digestive. Consumul excesiv de maioneze, îmbunătăţite cu smântână şi muştar, sau de sărmăluţe grase pot declanşa colici biliare, caz în care, de multe ori, este necesară intervenţia de urgenţă a chirurgului.
Diabeticii pot să sufere decompensări grave, la fel ca şi persoanele cu predispoziţii spre diabet, după consumul de torturi, prăjituri cu mult zahăr şi garnisite cu dulceaţă.
Ficatul şi inima sunt suprasolicitate după consumul de carne grasă de porc, dar mai ales după abuzul de băuturi alcoolice de tot felul.
De asemenea, abuzul de cafea poate declanşa accidente vasculare pe fondul hipertensiunii.
Din aceste motive, se impune un regim alimentar de cruţare şi dezintoxicare, ţinând seama de mai vechile predispoziţii. Astfel, sunt binevenite supele şi ciorbele cu zarzavat proaspăt, fără sare la cei hipertensivi şi mai puţin acru pentru cei care suferă de gastrită.
Bune efecte au şi piureurile, pilaful călugăresc, brânza de vaci, pastele făinoase (acestea cu restricţii la diabetici), precum şi fructele, constituind un adevărat medicament pentru un organism supraalimentat.
Nu sunt recomandate ceaiurile diuretice sau laxative, în scopul dezintoxicării, fiind însă extrem de eficiente ceaiurile de muşeţel, pojarniţă, tei sau fructe de pădure, dar şi laptele, în jur de 2-3 litri de persoană pe zi. Este interzis pentru o perioadă consumul de cafea şi băuturi alcoolice, precum şi de băuturi răcoritoare cu multe E-uri.