Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Diabetul zaharat diagnosticat în timpul sarcinii
Diabetul gestaţional este diabetul care apare în timpul sarcinii, din cauză că pancreasul nu poate secreta insulină în cantităţi suficiente pentru a menţine o glicemie în limite normale. Diabetul gestaţional este diagnosticat, de obicei, la 2 până la 8% dintre femeile aflate în al doilea sau al treilea trimestru de sarcină. Acest tip de diabet este diferit de celelalte tipuri de diabet, prin faptul că apare în timpul sarcinii şi dispare după naştere.
Până în prezent nu au fost identificate cauze specifice care să explice apariţia diabetului gestaţional. În timpul sarcinii, placenta secretă hormoni care blochează activitatea insulinei. Aceste modificări hormonale din timpul sarcinii induc rezistenţa ţesuturilor mamei la insulină, rezultând valori mari ale glicemiei. Diabetul zaharat este depistat în momentul în care valoarea glicemiei (numită şi glucoza din sânge) este prea mare - peste 110 mg/dl. Cel mai simplu test este determinarea glicemiei „à jeun“ (sângele trebuie recoltat dimineaţa, după o pauză de cel puţin 8 ore, în care nu se mănâncă şi nu se bea nimic, exceptând apa). O variantă ar fi ca testarea glicemiei să fie realizată oricând în timpul zilei (acesta este aşa-numitul test „random“ al glicemiei). Dacă nivelul glicemiei „à jeun“ este mai mare de 129 mg/dl sau dacă două valori ale glicemiei, luate întâmplător, în orice moment al zilei, sunt peste 200 mg/dl, se pune diagnosticul de diabet fără a se face alte analize. Testul de toleranţă orală la glucoză se impune ca alt test necesar, pentru a exista certitudinea de diabet gestaţional. Cu cel puţin 8 ore înainte de acest test este necesar să nu mănânce şi să nu se bea nimic, exceptând apa, la fel ca şi în cazul testului de determinare a glicemiei. Testul constă în testarea glicemiei dimineaţa, înainte şi după administrarea unui pahar cu apă şi cu 100 g glucoză, după care glicemia va fi testată din nou la o oră, două ore şi trei ore de la administrarea glucozei. Dacă două dintre cele patru valori ale glicemiei testate sunt peste valorile normale, atunci se pune diagnosticul de diabet gestaţional. Valorile normale la acest test sunt: pentru glicemia de la începutul testului valori mai mici de 95 mg/dl, pentru glicemia la o oră valori mai mici de 180 mg/dl, pentru glicemia la două ore valori mai mici de 155 mg/dl, pentru glicemia la trei ore valori mai mici de 140 mg/dl. De obicei, acest test se efectuează în săptămânile 24-28 de sarcină, dar la gravidele cu risc crescut acest test se poate face mai devreme. Risc crescut de apariţie a diabetului gestaţional prezintă femeile care au o vârstă mai mare de 25 de ani în momentul sarcinii, femeile diagnosticate cu diabet gestaţional în sarcinile precedente, femeile care au dat naştere unui copil cu greutatea mai mare de 4 kilograme, femeile cu unul dintre părinţi sau cu rude diagnosticate cu diabet de tip II, femeile supraponderale, femeile cu ovar polichistic. Cu un control zilnic strict al nivelului glicemic şi unul periodic la ginecolog, şansele unei mame diagnosticate cu diabet gestaţional de a avea un copil sănătos sunt egale cu cele ale unei mame fără diabet.