Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Dicţionar medical

Dicţionar medical

Data: 10 Iunie 2009

- zaharază: enzimă pancreatică care are rol în descompunerea zaharozei în glucoză şi fructoză;

- zaharid: substanţă compusă din carbon, hidrogen şi oxigen, de origine esenţialmente vegetală. Împreună cu proteinele şi lipidele, glucidele, altădată numite hidraţi de carbon, constituie cele trei principale macronutriente din alimentaţie. Nevoile sunt de aproximativ 5 grame per kilogram corp pe zi şi trebuie să reprezinte 50-55% din raţia calorică zilnică. Glucidele reprezintă o sursă energetică rapid mobilizabilă şi aduc 4 kilocalorii pe gram. După lungimea şi complexitatea moleculei lor, acestea se clasifică în două categorii:

- glucidele simple, denumite, de asemenea, zaharuri rapide, pentru că sunt rapid absorbite de către mucoasa digestivă, au un gust dulce. Se găsesc mai ales în fructe, dulceţuri, bomboane, prăjituri;

- glucidele complexe sunt polizaharide, constituite din asamblarea a numeroase molecule de glucide. Acestea nu au, în general, un gust dulce. Polizaharidele hidrolizabile sunt, în principal, reprezentate de către amidon, constituent principal al rădăcinilor şi tuberculilor, şi de către glycogen, prezent mai ales în ficatul animalelor. Polizaharidele nehidrolizabile constituie cea mai mare parte a fibrelor vegetale alimentare (celuloza). Pentru a avea o alimentaţie echilibrată, este recomandabil să se aducă organismului o raţie de 50-60% glucide, compuse din o treime glucide simple şi două treimi glucide complexe. Principala tulburare a metabolismului glucidelor este diabetul. Sinonime: hidrat de carhon, glucid;

- zaharină: compus organic solid, cristalizat, cu mare putere de îndulcire;

- Zenker (diverticul al lui): deformaţie în deget de mănuşă a părţii joase a faringelui, care formează un buzunar în vecinătatea sfincterului superior al esofagului. Această deformaţie poate rămâne multă vreme fără vreun simptom. Nu devine deranjantă decât atunci când creşte: diverticulul se umple după ce subiectul a mâncat şi se manifestă sub forma unei tumefacţii care umflă gâtul şi dispare, golindu-se în faringe;

- zgomot hidroaeric intestinal: zgomot produs de către alimentele lichide şi de către gazele pe care le degajă acestea în stomac sau în intestin în cursul digestiei. Acestea fac parte din procesul normal de digestie şi constituie un fenomen pe deplin benign; nu necesită nici investigaţii, nici tratamente deosebite. Sinonime: borborigm, borborism;

- zigomă: prelungirea osului temporal.