Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Dicționar medical

Dicționar medical

Data: 03 Iulie 2008

- gliom: varietate de tumoră a sistemului nervos central (encefal sau măduva spinării), dezvoltată pe seama celulelor gliale (celule care asigură protecţia şi nutriţia celulelor nervoase). Glioamele sunt cele mai frecvente dintre tumorile primitive ale sistemului nervos central la adult. Acestea grupează diferite tipuri de tumori cerebrale, benigne sau maligne (glioblastom);

- glosită: inflamaţie a limbii. O glosită se traduce printr-o modificare a aspectului şi culorii limbii, care devine roşie şi dureroasă şi printr-o atrofiere a papilelor. Afecţiunea poate fi acută sau cronică;

- glosodinie: senzaţie anormală, percepută pe marginile sau pe vârful limbii. O glosodinie poate fi urmarea unei glosite sau unei iritări a limbii de către dinţii aflaţi în stare proastă; foarte des, aceasta este legată de un factor psihologic (anxietate, teama exagerată de cancer). Se traduce, uneori, printr-o adevărată durere; în alte cazuri, prin senzaţii de înţepături, de arsură sau de jenă. Tratamentul depinde de afecţiunea în cauză;

- glucid: substanţă compusă din carbon, hidrogen şi oxigen, de origine esenţialmente vegetală. Împreună cu proteinele şi lipidele, glucidele constituie cele trei principale macronutriente din alimentaţie. Nevoile sunt de aproximativ 5 grame per kilocorp pe zi şi trebuie să reprezinte 50-55% din raţia calorică zilnică. Glucidele reprezintă o sursă energetică rapid mobilizabilă şi aduc 4 kilocalorii pe gram;

- glucotest: test utilizat pentru determinarea nivelului glicemiei;

- glucoză: glucid prezent atât în regnul animal, cât şi în cel vegetal şi care este principala sursă de energie a organismului. Glucoza este un glucid simplu (nu poate fi descompus în mai multe alte glucide). Alimentele conţin rar glucoză liberă (cu excepţia strugurilor), mult mai des glucoză inclusă în glucidele mai complexe (maltoza sau amidonul, de exemplu), care suferă acţiunea enzimelor din tubul digestiv, fiind transformate în glucoză. Sinonim: dextroză;

- glucoză (concentraţia în sânge): nivel al glucozei în sânge. Datorită mai multor mecanisme de reglare, glicemia este menţinută sensibil constantă (în jur de 1 gram la litru), cu scopul de a aduce organelor şi ţesuturilor cantităţi constante de glucoză sangvină. Reglarea nivelului sangvin al glucozei este asigurată graţie unui echilibru permanent între substanţe, de natură mai ales hormonală, care micşorează glicemia (insulina) şi cele care o cresc (glucagonul, adrenalina, hormonul de creştere);

- grafestezie: capacitatea de a recunoaşte cu ochii închişi, literele, cifrele sau desenele executate de către examinator pe tegumentele bolnavului, cu ajutorul unui excitant tactil. Sinonim: dermolexie;

- grăsime: substanţă unsuroasă care intră în componenţa ţesuturilor animale, vegetale, reprezentând un aliment de bază pentru organism, constituind la om şi la unele animale primul strat de sub piele, care acoperă muşchii.